Valeriu Gheorghiță: „Trebuie făcută la fiecare unitate medicală evaluarea privind nivelul de acoperire vaccinală”

Mihaela Anghel, asistentă la Institutul Național „Matei Balș” din București este primul român care s-a vaccinat împotriva COVID. Cadrul medical a primit serul în această dimineață, la acest eveniment fiind prezenți oficiali din Ministerul Sănătății. Campania de vaccinare a început și în celelalte nouă unități medicale din țară.

Colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de vaccinare împotriva COVID, a precizat că vaccinul este un tribut adus cercetării medicale.

„Este un moment emoționant pentru toată lumea. Această campanie de vaccinare reprezintă un tribut adus cercetării medicale, progresului științific și tuturor celor care s-au jertfit pentru a salva vieți, întregului corp medical. Sunt convins că putem câștiga această pandemie împotriva COVID 19. Astăzi, s-a concretizat speranța noastră, avem încredere că lucrurile merg bine, iar eu, prin prisma echipei pe care o coordonez, fac tot ce ține de mine ca lucrurile să se desfășoare bine, într-un cadru favorabil vaccinării”, a spus medicul.

Doctorul a precizat că persoanele care s-au vaccinat pentru gripă trebuie să aștepte 28 de zile pentru a face și vaccinul împotriva COVID.

„În acest moment, datele susțin că aceste tipuri de vaccinuri trebuie să fie făcute distanțat, la un interval de 28 de zile. Nu sunt studii care să certifice administrarea concomitentă a mai multor tipuri de vaccinuri care să includă și vaccinare COVID 19. Recomandarea medicală este dacă ne vaccinăm împotriva virusurilor gripale să ne vaccinăm la 28 de zile pentru COVID și invers”, a adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Craiova a primit 90 de doze de vaccin împotriva virusului SARS-COV2, primul care s-a vaccinat fiind un medic. Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că va fi făcută o evaluare privind nivelul de acoperire vaccinală pentru fiecare unitate medicală în parte.

„Noi am trimis necesarul de doze în baza programărilor, sunt flacoane multidoze și vor rezulta pierderi, estimarea nu este pur matematică. O parte din personal este în concediu, altă parte este recent trecută prin această infecție, iar o parte a decis să amâne momentul vaccinării. Vorbim de 3.000 de persoane care se vor vaccina în următoarele zile, nu înseamnă un refuz, ci o amânare a momentului, ținând cont de perioada anului. La Craiova 90 de cadre medicale au decis să se vaccineze. Este o unitate spitalicească mică, este un spital de boli infecțioase, acesta este necesarul pe care l-am trimis. Trebuie făcută la fiecare unitate medicală evaluarea privind nivelul de acoperire vaccinală”, a conchis colonelul Valeriu Gheorghiță.