A început vaccinarea împotriva COVID și în județul Olt, fiind vaccinate primele cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Prima doză de ser împotriva virusului SARS-COV2 i-a fost administrată medicului Cătălin Pătru, epidemiologul Spitalului Județean de Urgență Slatina, care este și șeful Centrului de vaccinare ce funcționează pe strada Drăgănești din Slatina.
Medicul Cătălin Pătru a precizat că se simte bine după ce a primit serul și că nu a prezentat nicio reacție alergică. Acesta a precizat că vaccinarea este pasul firesc, dacă ne dorim să ne reluăm activitățile dinainte de izbucnirea pandemiei.
„Sunt prima persoană vaccinată din județul Olt. Sper să dau un exemplu populației în general, pentru că personalul medical știe care este importanța și necesitatea vaccinării. Toată populația trebuie să beneficieze de vaccinare. Dorim să furnizăm atât colegilor noștri, cât și populației idee că vaccinul este calea normală de urmat în lupta împotriva infecției, trebuie să abordăm cu încredere și cu responsabilitatea vaccinarea. Nu am avut niciun simptom care să poată fi încadrat în categoria reacțiilor adverse post vaccinare, vaccinul este înalt purificat, sigur, iar administrarea lui s-a făcut în condiții bune. Dacă ne dorim cu toții să ne reluăm viața și activitatea dinaintea pandemie, vaccinarea este pasul firesc pe care trebuie să-l facem. Cine nu înțelege beneficiile vaccinării va trebuie să suporte consecințele care decurs din prelungirea stărilor de urgență, prelungirea restricțiilor și a eventualelor îmbolnăviri”, a spus medicul Cătălin Pătru.
După medicul Cătălin Pătru a fost vaccinat directorul medical al Spitalului Slatina, medicul Radu Ene, care a fost urmat de directorul de îngrijiri medicale, Mirela Stăncioiu.
Stăncioiu a precizat că acest vaccin nu este dureros și nu înțelege de ce unii dintre colegii ei sunt reticenți la acest vaccin.
„Senzația de durere a fost mult mai intensă la vaccinul antigripal. Acum am simțit o simplă pișcătură. Sfatul meu pentru colegii mei și pentru populație este să se vaccineze. Eu nu înțeleg! Dacă li se oferă posibilitatea de a nu contacta o boală extrem de gravă, cu evoluții pe care le știm, de ce să refuzi!? Sunt mulți dintre noi care și-au îmbolnăvit părinți, frați, rude, drama în momentul înmormântării să nu o trăiască nimeni. Trăim o perioadă prin care pot evita toate acestea. Ni se oferă posibilitatea să ne vaccinăm și nu înțeleg de ce oamenii refuză. Am încredere în vaccinurile care s-au făcut și de-a lungul timpului. Dacă așa se comportau părinții noștri, să refuze vaccinarea, mulți dintre noi poate nu mai eram acum. Pentru că variola a fost eradicată, pentru că sunt oameni care au acceptat să se vaccineze. Sunt oameni care merg în afara țării și nu li se pare o problemă să facă vaccinul din țările asiatice. Nu înțeleg reticența împotriva vaccinului SARS-COV2. Avem colegi care sunt sceptici la această vaccinare. Sunt oameni care acordă încrederea mai repede, alții vor dovezi. Probabil, când noi vom fi la rapel, ei vor fi la prima doză”, a spus Mirela Stăncioiu.
Managerul de la Spitalul Slatina, Dan Stana, a precizat că vaccinarea va continua cu personalul medical de pe Secția de Boli Infecțioase, de la UPU Slatina și Terapie Intensivă.
„Așa cum am promis, începând cu 4 ianuarie a fost demarată campania de vaccinare a personalului medical și a cadrelor medico-sanitare. Au dat exemplu pozitiv doctorul Pătru, care este și coordonatorul Centrului de vaccinare, Mirela Stăncioiu, directorul de îngrijri, și directorul medical, Radu Ene. Au dat un semnal pozitiv către toate cadrele medicale care, la acest moment, manifestă o oarecare reticență în a fi imunizate cu acest vaccin. Noi avem programați 700 de salariați care și-au manifestat disponibilitatea să se vaccineze, din care 400 sunt cadre medicale. Începând de astăzi primii programați sunt cei de la Boli Infecțioase, cei de la UPU și cei de la Terapie Intensivă”, a spus Stana.
Centrul de vaccinare din cardul Spitalului Județean de Urgență Slatina, care funcționează în clădirea de pe strada Drăgănești, este prevăzut cu două cabinete de vaccinare, pe fiecare cabinet pot fi vaccinate cinci persoane pe oră în decursul unei ture. Spitalul Slatina a organizat o tură, cea de a doua tură este organizată de către DSP Olt, cu personal de la Direcția de Asistență Slatina. Pe cele două cabinete, într-o tură, se pot vaccina 50 de persoane.