Doi medici de familie din Olt au murit, în ultimele trei zile. Doctorul Mihai Ungureanu: „Rămân comune întregi fără medic”

Medicii de familie din Olt sunt în doliu, după ce doi doctori au murit în ultimele trei zile. Sunt medici care tratau de zeci de ani localnicii din Crâmpoia și Grădinari și au murit din cauza problemelor medicale pe care le aveau.

Astfel, doctorul din comuna Crâmpoia, Ion Nedelcu, s-a stins sâmbătă, 9 ianuarie, după ce în urmă cu câteva luni fusese diagnosticat cu o boală nemiloasă. Acesta era respectat în comunitate, fiind în slujba oltenilor de câteva decenii. A fost înmormântat luni, 11 ianuarie,  la Cimitirul Strehareți din Slatina.

O altă veste tragică în rândul medicilor de familie din Olt este moartea doctorului Elena Roșu din comuna Grădinari.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, doctorul Mihai Ungureanu, spune că vestea morții medicului din Grădinari a căzut ca un trăsnet.

„De dimineață ne-au anunțat că a murit și medicul Elena Roșu din Grădinari. Nu era bătrână, chiar era mai tânără decât doctorul Nedelcu. Amândoi au fost medici la țară, la distanță de oraș. Doctorul Nedelcu a făcut naveta atâția ani… Au fost foarte mulți pacienți care au venit să-l petreacă pe ultimul drum. S-au mobilizat și au venit de la Crâmpoia foarte mulți, le-a fost medic peste 20 de ani. Doamna doctor de la Grădinari avea o afecțiune cronică ce s-a decompensat”, a spus medicul Mihai Ungureanu.

Acesta a precizat că, în ultimul an, șapte medici de familie din Olt au murit. Grav este că niciun medic tânăr nu vine să ocupe locul rămas liber, iar localități întregi rămân fără asistență medicală primară.

„Avem șapte medici din Olt care au murit în ultimul an, cei doi de acum, doctorul de la Potcoava, care a decedat din cauza COVID, mai în sudul județului au fost doctorul Beznea și doctorul Alexe. A mai fost și medicul Telu Ghițoiu din Caracal. Au fost și situații, cum a fost în sudul județului, medici care nu aveau probleme cronice, dar din cauza epuizării, unul dintre colegi a încercat să țină locul altor doi medici, am aflat că au cedat. Avem și alți colegi în țară care au decedat chiar în cabinet. Astfel, din ce în ce se adâncește tot mai mult criza medicilor de familie. Nu sunt medici dornici care să vină să lucreze. Birocrația a crescut foarte mult, de când a apărut și COVID-ul avem tot mai multe acte de făcut, de urmărit, mai multe activități de prestat și timpul este același. Sunt puțini medici rezidenți care termină specialitatea Medicină de familie și care își doresc să practice. Cei mai mulți care intră la Medicină de familie, în anii de Rezidențiat dau alt Rezidențiat, virează către alte specialități. Rămân locurile libere, nu vine nimeni să le ocupe, sunt localități fără medic”, a spus medicul Mihai Ungureanu.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt a vorbit și despre condițiile grele pe care le au de îndurat doctorii prin localitățile în care ajung. Mai mult de atât, colaborarea cu autoritățile locale este dificilă, iar teancul de hârtii îi descurajează pe toți cei care și-ar dori o astfel de carieră.

„Rămân comune, sate întregi fără medic. Condițiile sunt grele, au scăzut sporurile de rural, sunt aproape inexistente. Trebuie cumva stimulat și medicul. Cu autoritățile locale colaborarea este dificilă. Sunt probleme și din punct de vedere legislativ. S-a renunțat la impozitul pe clădire pentru cabinetele de Medicină de familie, dar pentru acest lucru fiecare medic trebuie să și depună cererile, să facă cerere, cu documente justificative. În loc să simplifice, lucrurile se complică. Inclusiv raportarea pentru COVID, stimulentele pentru COVID sunt foarte multe acte… S-a ajuns ca medicii care au cabinete medicale individuale, pentru că unii nu sunt angajați la cabinetele lor, să dea stimulentul numai pentru salariați. Nefiind salariați nu au putut să beneficieze de stimulent. Au primit doar asistentele sau personalul sanitar auxiliar ”, a conchis medicul Mihai Ungureanu.