Oprescu, despre faptul că prefecții pot fi membri de partid: „La ei se poate, noaptea ca hoții, printr-o Ordonanță”

Guvernul a modificat, miercuri, 28 ianuarie, statutul prefecților și subprefecților, aceștia devenind din înalți funcționari publici demnitari. 

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că social-democrații au încercat anii trecuți să schimbe Codul administrativ și să le permit prefecților să fie membri de partid, însă s-au lovit de opoziția mai multor instituții. Liderul PSD Olt contestă modul cum Executivul a schimbat legislația, printr-o ordonanță, într-o noapte.

„Sunt ani în care eu am spus că lucrurile trebuie să fie puse într-o anumită ordine. Legat de prefecți am spus tot timpul că ne mințim singuri, era o ipocrizie să spunem că prefecții erau apolitici. La numire ei erau membri de partid, de fapt erau membri de partid importanți ca să le acorzi șansa să aplice politicile Guvernului în teritoriu. În secunda doi, prefectul își dădea demisia și spunea că este apolitic. Era o ipocrizie! Acest lucru trebuia făcut. La toate încercările noastre de a face prefectul și subprefectul politic am întâmpinat o opoziție puternică, chiar din partea instituțiilor statului. N-am mai văzut pe nimeni de la Înalta Curte de Justiție, președintele…să spună ceva. Toată lumea lua atitudine că încercăm să politizăm actul administrativ de control pe care îl avea prefectul. Iată că la ei se poate, într-o noapte, noaptea ca hoții, printr-o Ordonanță. Cred că acest lucru trebuia făcut, putea fi făcut de mult, dar noi am fost împiedicați la acel moment. Cred că am întâmpinat opoziție și din partea instituțiilor europene… că nu este bine. Nu poți să aplici politica unui Guvern în teritoriu cu prefecți apolitici”, a spus Oprescu.

În ședința de Guvern de miercuri, 27 ianuarie, a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, care clarifică statutul prefectului și subprefectului ca fiind funcții de demnitate publică.