Cazul bătrânei de 85 de ani, care s-a prezent la Spitalul Orășenesc Corabia pentru o scrisoare medicală în vederea obținerii unui aparat de oxigen și a decedat în apropierea unității medicale, a fost cercetat și de Consiliul Etic din cadrul unității spitalicești.
Potrivit Avizului Consiliului Etic nr. 3 din 20 ianuarie, s-au stabilit următoarele: „aparținătorii doamnei M.G s-au prezentat în data de 14 ianuarie la Cabinetul de Pneumologie din Ambulatoriul Integrat al Spitalului orășenesc Corabia, solicitând recomandare privind acordarea dispozitivelor medicale. Întrucât pacienta nu era în evidența Cabinetului de Pneumologie, doctorul M.D s-a oferit să acorde asistență medicală la domiciliu, aparținătorii pacientei refuzând. La această discuție au fost prezente și asistentele medicale: D.C și B.N. În data de 15 ianuarie 2021, aparținătorii doamnei M.G au adus-o la Cabinetul de Pneumologie unde a fost consultată, i s-a făcut pulsoximetria (diagnosticul rapid al gradului de insuficiență respiratorie). Pacienta a fost transportată cu căruciorul la poarta instiuției, fiind însoțită de doamna asistent medical B.N. În tot acest timp, domnul dr. M.D a întocmit documentația necesară pacientei. Din documentele prezentate reiese că pacienta avea acasă concentrator de oxigen, tratament de specialitate și era diagnosticată cu: pleurezie bilateral, edem pulmonar și cardiopatie ischemică cronică. Pacienta avea de asemenea certificat de încadrare în grad de handicap nerevizuibil și asistent personal. Domnul doctor M. D menționează că nu a pretins și nu a primit foloase materiale, în tot acest timp fiind prezente două asistente medicale D.C și B.N”.
Astfel, Consiliul Etic de la Spitalul Corabia a stabilit că nu poate fi probată condiționarea acordării serviciilor medicale de către medicul pneumolog. Totodată, se face precizarea că nu s-a produs niciun incident etic în acest caz.
„Raportat la prevederile legale în vigoare, Consiliul Eric emite prezentul aviz în care decide că faptele prezentate în speță nu constituie încălcări ale drepturilor pacientului și nu a identificat abateri de la principiile deontologice și profesionale ale domnului dr. M.D, care și-a îndeplinit ansamblul datoriilor inerente exercitării activității profesionale. Că nu a fost probată condiționarea acordării serviciilor medicale, prin urmare nu s-a produs un incident etic și cazul sesizat nu constituie vulnerabilitate etică”, se arată în decizia Consiliului Etic.
Președintele Consiliul Etic din cadrul Spitalului Corabia este medicul Marinescu Mitu, medic specialist Radiologie, cel care semnează și acest aviz.
DSP Olt a efectuat verificări în acest caz și a dispus ca medicul de la Corabia să fie cercetat de Colegiul Medicilor Olt privind aspecte ce țin de conduita terapeutică și deontologia profesională.