Din toamna anului viitor, la nivelul județului vor dispărea 12 clase a IX-a de la mai multe unități de învățământ din Olt.
Potrivit reprezentanților ISJ Olt acest deficit a apărut pentru că, în urmă cu nouă ani, a fost înființată clasa pregătitoare, iar unii părinți au ales să nu își trimită copiii la școală la șase ani.
Mai mult de atât, de la an la an, numărul elevilor scade, în medie, cu o mie de copii.
„Avem cu 12 clase a IX-a mai puțin față de anul trecut. Vorbim și de o scădere a numărului de elevi la nivelul județului, noi avem o scădere de 1.000, 1.000 și ceva de elevi, până în 2.000 de elevi de la un an școlar la altul. În acest moment, în anul școlar 2020-2021 noi avem înscriși 56.435 de elevi, iar pentru anul școlar viitor estimăm un număr mai mic cu aproape o mie de elevi, ceea ce a dus la scăderea numărului de clase pentru anul de școlarizare 2021-2022. Pentru clasa a IX-a scăderea se reflect în 12 clase de liceu față de anul trecut. Sunt și licee care au înființat clase, la un profil care nu a mai fost până în acest moment. Acest deficit este cauzat de faptul că în urmă cu nouă ani a apărut această clasă pregătitoare și unii dintre părinți au ales să nu-i înscrie. Copiii care au făcut prima clasă pregătitoare au ajuns la liceu. A fost anul în care fie s-au înscris la clasa pregătitoare, fie în clasa I. Noi dacă aveam 3.700 de elevi spre 4.000 care intrau în clasa I, aceștia s-au împărțit, iar până s-a ajuns la un echilibru, și demografic și de înscriere a copiilor în învățământul primar, acum avem undeva la 2.700-3.000 de copii care intră la liceu”, a precizat șeful ISJ Olt, Victor Iacobescu.
Potrivit ISJ Olt, o parte din deficit este recuperat prin redimensionarea numărului de elevi pe clase, pentru că într-o clasă puteau fi 28 de elevi, iar din toamnă vor fi 26. Pentru liceele tehnologice și cele vocaționale, clasele vor avea cel mult 24 de elevi.
S-a renunțat la o clasă în următoarele unități de învățământ:
– Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal au fost șapte clase, rămân șase din toamnă (s-a renunțat la o clasă, profil Matematică-Informatică);
-CN „Ion Minulescu” Slatina au fost șapte clase, rămân șase (s-a renunțat la Matematică-Informatică);
-CN „A.I. Cuza” Corabia au fost șapte, au rămas șase (s-a renunțat la Filologie);
-Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina au fost două clase, rămâne una;
-Colegiul Tehnic „Alexe Marin” Slatina au fost două clase, rămâne una;
-CN „Radu Greceanu” Slatina au fost șapte clase, rămân șase (se renunță la o clasă de Filologie);
-CN „Nicolae Titulescu” Slatina au fost șapte clase, rămân șase (s-a renunțat la Matematică-Informatică);
-CN „Ioniță Asan” Caracal au fost șapte clase, rămân șase;
-Liceul „Petre Pandrea” Balș au fost cinci clase, rămân patru;
-Colegiul Economic „PS Aurelian” Slatina se desființează două clase, rămân cinci clase a IX-a, pentru că se înființează o clasă nouă cu profil Agricultură.
-Colegiul Tehnic „Matei Basarab” Caracal au fost trei clase, rămân două.