DOCUMENT. Raport CAS Olt privind criza medicilor de familie din județ. Care sunt localitățile din Olt fără doctori

Potrivit unui document transmis de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, la solicitarea stirideolt.ro, la nivelul județului lipsesc 20 de medici de familie. Astfel, CAS Olt se află în relație contractuală cu 224 medici de familie, însă ar fi nevoie de 244. Grav este că această criză se adâncește, pe parcurs ce medicii se pensionează.

În localitățile Ghimpețeni, Grădinari, Gura Padinii, Mihăiești, Optași Măgura, Priseaca, Studina, Spineni și Vișina Nouă nu sunt medici titulari. Pentru unele localități autoritățile au găsit ca soluție de compromis înființarea unor puncte de lucru. Adică doctori care au cabinet în alte zone, dar vin câteva ore pe zi și în localitatea pe raza căreia nu există medic.

Primarul de la Vișina Nouă, Florin Țol, a precizat că medicul de la Vădăstrița vine câteva ore și la cabinetul din comuna sa.

„Medicul de la Vădăstrița, Achimescu, vine câteva ore pe zi și la noi în comună. Doctorul pe care noi l-am avut a plecat. Pacienții pe care îi are pe liste, 700 câți are, sunt ajutați de acest medic, pentru ei vine două-trei ore, nu știu exact cât vine.  Eu am încercat să iau legătura și cu alți medici să vină la noi, dar nu am reușit. Medicii vor să stea la oraș. Noi avem cabinetul renovat. Acum vreau să-i cumpăr unui medic stomatolog aparatură, numai să vină la noi să facă consultații. Vor să meargă către oraș, către un trai mai bun, mai aranjat”, a spus primarul.

Primarul de la Gura Padinii, Gicu Cranță, a precizat că este foarte greu fără medic de familie în comună. Localitatea a rămas fără doctor din vara anului trecut, când medicul a murit.

„Medicul nostru din comună a murit. Suntem fără medic de anul trecut, din mai, iunie. Este foarte greu să nu avem medic aici. Avem un medic care vine, medicul de la Grojdibodu, pentru că acolo sunt doi medici. El a preluat pacienții din comună, vine câteva ore și la noi. Ne dorim un medic al nostru. Noi le asigurăm toate condițiile, dar nimeni nu vrea să vină”, a spus primarul de la Gura Padinii.

Sunt probleme și în orașe. La Potcoava, unde medicul de familie Alexandra Țenescu a murit în noiembrie din cauza COVID, situația se va rezolva, un nou medic urmând să vină din 8 februarie pe locul celui care a murit. Există însă deficit de medici de familie și în Balș, unde sunt 11, dar ar mai fi nevoie de încă unul raportat la numărul locuitorilor, Caracal (sunt 18, dar ar mai fi nevoie de încă unul), la Corabia deficitul este de doi doctori, Drăgănești-Olt (deficit un doctor).

Directorul CAS Olt, Sorina Oancea, a precizat că se fac eforturi să fie aduși medici în localitățile ce rămân fără doctori.

„La acest moment, sunt probleme la Grădinari, unde a murit doamna doctor Roșu, nu este niciun medic. La Potcoava activitatea este încă preluată de un alt medic. La Potcoava sigur o să vină un medic tânăr. A fost nevoie de avize și să-și încheie activitatea acolo unde lucra. Evident, o așteptăm și pe cealaltă doamnă care mai este la Potcoava, dar este în continuare bolnavă. Mai sunt zone care sunt acoperite cu puncte de lucru, pentru că ar trebui să mai fie un medic titular acolo. Dar și un medic cu punct de lucru desfășoară până la urmă aceeași activitate”, a spus directorul CAS Olt, Sorina Oancea.

Un medic din Scornicești se pensionează

Și orașul Scornicești va rămâne fără un medic, după ce doctorul Mihaela Fari Palko va ieși la pensie. Potrivit unui anunț postat pe site-ul oficial al Colegiului Medicilor Olt, medicul și-a manifestat intenția de a vinde praxisul din Scornicești începând cu 1 martie.

Primarul din Scornicești, Daniel Tudor, trage speranța că un alt medic va veni în locul celui care va ieși la pensie.

„În locul doamnei doctor care iese la pensie am înțeles că ar fi cineva care s-ar fi interesat să-i preia locul. Nu avem așa probleme. Cred că avem cinci-șase medici, la o populație de 12.000 de locuitori. Ar mai fi nevoie de medici pe raza localității, am mai putea crea spații”, a spus edilul.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, doctorul Mihai Ungureanu, declara la începutul acestui an că, în 2020, șapte medici de familie de familie din județ au murit. Acesta a atras atenția în repetate rânduri privind criza medicilor de familie, comunități întregi având cu greu acces la servicii medicale.

 

foto: dispensarul de la Studina, comună fără medic titular.