Director DAJ Olt: „S-a terminat cu specula”. Primăriile se ocupă de documente. Primarul de la Izbiceni: „La noi, terenurile se vând pe bani frumoși”

Normele privind vânzarea terenurilor au fost publicate în Monitorul Oficial pe 8 februarie, iar Legea votată anul trecut poate fi aplicată. Astfel, tranzacțiile cu terenuri agricole au fost deblocate și se fac acum potrivit Legii 175/2020, care a modificat celebra Lege 17/2014.

Normele aduc clarificări privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, exercitarea dreptului de preemțiune, ofertele de cumpărare, controlul aplicării procedurii dreptului de preemțiune, procedura de emitere a avizelor necesare înstrăinării terenurilor, organizarea și gestionarea Registului unic național privind circulația și destinația terenurilor.

Astfel, în noua legislație, tinerii fermieri sunt incluși în categoria preemtorilor și au prioritate la cumpărarea terenurilor agricole.

În Olt, într-un an se fac mii de tranzacții cu terenuri agricole, mai ales în bazinele legumicole, în apropierea orașelor sau acolo unde fermierii cultivă suprafețe mari cu cereale.

Directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie, a precizat că acum se pot face din nou tranzacții cu terenuri agricole, după blocajul din a doua jumătate a anului trecut.

„Se deblochează vânzarea terenurilor agricole, pentru că au fost persoane care au încercat să vândă în toamnă, dar, chiar dacă au depus documentele, nu existau norme. Notarii au perfectat actele pentru cererile depuse până la 13 octombrie. Au fost reglementate toate problemele, au apărut și formularele, termenele s-au prelungit, de la 30 de zile la 45 de zile lucrătoare ca să depună comunicarea de acceptare. În categoria preemtorilor au fost incluși și tinerii fermieri, acum sunt șase-șapte categorii”, a spus Gabriela Andronie.

Prin noua legislație, întocmirea dosarelor de vânzare a fost aruncată în curtea primăriilor.

Directorul DAJ Olt a precizat că primăriile trebuie să înființeze adevărate birouri care să se ocupe de vânzarea terenurilor. Totodată, reprezentanții primăriilor trebuie să trimită notificări către toți preemtorii, procedura fiind destul de stufoasă.

„O altă noutate este că primăriile, în momentul în care vine vânzătorul cu dosarul, trebuie să facă înștiințări către toți preemtorii. Primăria trebuie să aibă un fel de birou pe  Legea 17, negocierile și toate documentele se fac la nivel de primărie, notarii doar perfectează actele. Primăria trebuie să înștiințeze toți preemtorii, dacă nu le găsesc adresa de domiciliu, trebuie să afișeze la primărie, trebuie să facă dovada afișării. Primăria primește toate cererile și îi înștiințează pe vânzători”, a adăugat directorul DAJ Olt.

Primarul de la Izbiceni va înființa un birou nou

Primarul de la Izbiceni, Marian Gulie, a precizat că va organiza un astfel de birou de consiliere și informarea fermierilor, mai ales că în zonă se fac multe tranzacții cu terenurile agricole, acestea având un preț destul de ridicat.

„Chiar ni s-a sugerat să facem un astfel de birou. Eu am demarat deja această procedură, mi se pare normal ca într-o instituție publică să avem un astfel de birou de consiliere, de informare, de vânzare a terenurilor. La noi se vând terenuri, se cumpără. Terenurile au și o foarte  mare valoare. Este normal ca ele să se vândă, este normal să se cumpere de la unul care nu l mai poate lucra. Și atunci, terenurile la Izbiceni se vând cu bani frumoși”, a spus primarul de la Izbiceni.  

Terenurile la Oporelu, prețuri între 14.000 lei-15.000 lei hectarul

Tranzacții cu terenuri se fac și la Oporelu. Primarul comunei, Vali Burciu, a precizat că pentru un hectar se cer în jur de 15.000 de lei, mai ales dacă există carte funciară.

„Avem un birou care se ocupă de vânzarea terenurilor agricole. S-au mai adăugat câteva elemente, dar procedura este cam la fel, nu este mare diferență. Practic, acum cumpără cei care oferă prețul cel mai mare. La noi în comună, cei care au în arendă terenul sunt cei interesați să cumpere terenul. La Oporelu, hectarul de teren agricol se vinde cu 14.000-15.000 de lei hectarul, cu carte funciară. Dacă terenul nu are carte funciară, prețul este de 13.000 de lei, iar cel care cumpără face și cartea funciară”, a spus primarul din Oporelu, Vali Burciu.

Director DAJ: „S-a cam terminat cu specula”

Directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, este convins că noua legislație pune capăt speculei cu terenuri agricole.

„Un lucru bun este că s-a cam terminat cu specula. Adică nu mai pot să vină cei care acaparau terenuri și apoi vindeau la alții cu un preț mai mare. Terenurile nu mai pot ajunge decât la cei care lucrează terenuri sau au studii în domeniul agricol. Arendașul, ca să poată cumpăra, trebuie să aibă contract încheiat cu un an înainte de tranzacție. Pentru societăți, trebuie să se facă dovada că sunt înregistrate la Finanțe. Domiciliul trebuie să fie stabilit în țară cu cinci ani înainte. Procedura este greoaie, dar important este că s-a dat drumul și că se elimină specula”, a conchis reprezentantul DAJ Olt.

sursa foto: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal