Un nou ORDIN pentru creșterea porcilor. Scroafele sunt permise în gospodării. Păunel: „Pericolul este ca România să nu mai poată exporta un gram de produs agroalimentar”

Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul oficial un nou Ordin privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine. Vechiul ordin, care a și fost scos de pe site, interzicea creșterea scroafelor în gospodării, ceea ce a dus la dezbateri aprinse în rândul crescătorilor de suine. Potrivit noi legislații, scroafele pot fi crescute în gospodării, dar rămâne acea limită de cinci porci.

Astfel, potrivit acestui nou Ordin, din 17 februarie, sunt stabilite următoarele tipuri de exploatații de creștere:

  1. Exploatație noncomercială de suine – exploatație de subzistență de creștere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum cinci capete porci, înregistrate în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor și care îndeplinește prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul registrului comerțului;
  2. Exploatație comercială de suine – exploatație de creștere a suinelor înregistrate în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplinește normele veterinare, deținute de persoane fizice autorizate, înregistrate și la Oficiul registrului comerțului;
  3. Exploatație de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale, exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis;

Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploatație în altul intră în obligația crescătorilor de suine. Prevederile prezentului Ordin vor intra în vigoare la 1 septembrie 2021.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că, dacă autoritățile nu vor reuși să stopeze extinderea focarelor de pestă, țara noastră ar putea suporta consecințele, iar marile ferme nu vor mai putea să exporte niciun gram de carne sau produse din carne de porc.

„Este un subiect fierbinte… Acest proiect a fost tot timpul în dezbatere public și, începând de astăzi, a fost postat un nou Ordin pentru crescătorii de suine, unde apare categorie de fermă cu scroafele de reproducție. Sunt fermier și trebuie să țin cu fermierii, dar nu trebuie să inflamăm și să spunem că nu mai avem voie să creștem porci. Ordinul este în transparență decizională…Oamenii vor avea posibilitatea să aibă și scroafe, vor avea posibilitatea să vândă și purcei. Ministerul vrea să încadreze în categorii tipurile de ferme, nu doar pentru fiscalizare. Inclusiv pentru Bazna și Mangalița apare o categorie de ferme de proci. Cel mai mult s-au inflamat samsarii de suine. Avem oameni care cresc 20-30 de porci la marginea pădurilor, pe lângă stâne. Pericolul este ca România să nu mai poată exporta un gram de produs agroalimentar, dacă focarele de pestă porcină se extind. Greșeala este a vechii guvernări, au continua și ceilalți. România a fost avertizată cu doi ani înainte de a intra pesta porcină în țară, pentru că erau focare în Ungaria, Polonia. România trebuia să ia măsuri pentru că a avut și bani în acest sens, să închidă granițele, să distrugă anumite populații de suine, să informeze fermierii, să pregătească fermele. Atunci când a intrat, s-a ascuns o lună, pentru ca șmecherii să rezolve lucrurile. Avem ferme mari care, le acest moment, sunt închise sau sunt distruse. Cei responsabili ar fi trebuit să iasă public și să explice ce înseamnă acest Ordin, că vor să stopeze pesta și să ceară și sprijinul populației. Dacă nu stopăm focarele de pestă s-ar putea să ni se închidă granițele cu totul, și așa nu exportam noi prea mult”, a spus fermierul din Olt, Ion Păunel.