Șeful CJ Olt: „Să sperăm că anul acesta vom avea operator unic care va colecta gunoiul în tot județul”

Colectarea gunoiului din gospodăriile oltenilor nu a fost încă rezolvată, iar în multe comune oamenii duc resturile menajere la marginea satelor, unde suprafețe întinse au fost acoperite cu deșeuri.  Problema va fi rezolvată după ce autoritățile vor da drumul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că până la implementarea acestui sistem, toate primăriile trebuie să caute operatori care să preia gunoiul de la populație.

„Această situație va mai exista până când vom da drumul la managementul gunoiului la nivelul județului. Până atunci, toate UAT-urile trebuie să și caute operator să colecteze gunoiul, cu operator propriu, pentru că unele au serviciu înființat la primărie, sau cu un operator privat. Gunoiul poate fi depus la groapa ecologică de la Bălteni, prin stațiile de transfer pe care le au în județ. Există un operator care gestionează groapa și cele cinci stații de transfer din județ. Toate aceste servicii trebuie să fie făcute până în momentul în care va intra în funcțiunea managementul deșeurilor din județ”, a spus Oprescu.

Șeful CJ Olt a precizat că operatorii nu vin să ridice gunoiul pentru că nu sunt interesați de contracte pe termen scurt. Astfel de contracte nu sunt profitabile pentru firmele de profil pentru că necesită investiții mari.

„Nu vin operatori, operatorii nu sunt interesați să vină o lună, două sau poate un an, nu se știe în acest moment cât. Ca să vii să exploatezi mai multe localități înseamnă să faci investiții în mașini, pe care le amortizezi în șapte ani. Atâta timp cât termenul este unul scurt și unul foarte scurt până la intrarea operatorului unic, nu găsești operatori”, a adăugat Oprescu.

Președintele CJ Olt speră ca anul acesta problema să fie rezolvată și să fie desemnat un operator unic care să colecteze gunoiul din județ.

„Termenul este incert, dar nu depinde de noi, suntem într-o procedură de licitație. Știți că în urmă cu doi an a fost adjudecat acest contract, nu au reușit să și îndeplinească obligațiile conform contractului și a fost nevoie să-l reziliem. L-am scos din nou la licitație. Să sperăm că anul acest vom avea operator unic care va colecta gunoiul în tot județul”, a conchis Oprescu.

Primăriile din Izbiceni și Cilieni au fost amendate de Garda de Mediu Olt

După postările apărute pe rețelele de socializare, Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu a demarat o acțiune de verificare si control pe raza localităților: Corabia, Izbiceni și Cilieni. Primăria Izbiceni a fost amendată cu 50.000 de lei, iar Primăria Cilieni cu 15.000 de lei.

„În urma verificărilor efectuate în data de 19.02.2021, în comuna Izbiceni s-au constatat depozitări necontrolate de deșeuri în zona Aghentu (pe o suprafața de aproximativ 3.000 mp, deșeuri biodegradabile amestecate cu deșeuri reciclabile și deșeuri din construcții) și în vecinătatea satului Prundu, zona în care au fost identificate deșeuri la un control anterior și pentru care au fost impuse măsuri de salubrizare. Pentru nerealizarea măsurilor impuse anterior de către personalul împuternicit cu verificare și controlul, a fost sancționata Autoritatea Administrației Publice Locale – primarul comunei Izbiceni cu sancțiune contravențională în valoare de 50.000 lei și au fost impuse măsuri pentru salubrizarea zonei, asigurarea colectării separate a deșeurilor la nivelul localității, valorificarea și eliminarea finală a deșeurilor prin operatori autorizați. (…)In urma verificărilor efectuate pe raza localității Cleni s-a constatat ca in apropierea râului Olt, în capătul străzii Oltului, exista depozitari de deșeuri menajere in amestec cu deșeuri reciclabile in special PET-uri, deșeuri din construcții si deșeuri vegetale dispersate pe o suprafața de cca 800 mp, teren ce aparține UAT Cilieni. Pentru nerespectarea obligației de a acționa pentru refacerea si protecția mediului a fost sancționată Autoritatea Administrației Publice Locale Cilieni cu amenda contravențională în valoare de 15.000 lei”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Olt.

Controlul pe raza orașului Corabia nu s-a finalizat.

Procesul cu ROSAL

În vara anului trecut, Rosal Grup, firma controlată de familia Prigoană, a pierdut procesul pe care l-a avut cu Consiliul Județean Olt prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Olt-Eco. Curtea de Apel Craiova a dat câștig de cauză CJ Olt, respingând contestația celor de la Rosal.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Olt-Eco” a reziliat contractul de colectare și transport a gunoiului menajer din întreg județul cu firma Rosal Grup SA, care a câștigat licitația pentru acest serviciu, motivul fiind acela că societatea nu și-a respectat obligațiile asumate în contract și anume aducerea a 70 de mașini de gunoi și 90.000 de pubele în județ.