Bălșeancă, acuzații după ce și-a pierdut mama infectată cu COVID: „A murit pentru că nu i s-a pus oxigen la Caracal. Nu a mâncat, neavând unde să meargă la toaletă”

Elena Paraschiv din Balș și-a pierdut mama pe 30 ianuarie, după ce bătrâna a fost infectată cu virusul SARS-COV2. Potrivit DSP Olt este cel de al 241 deces din județ, ce a fost raportat pe 2 februarie. În spatele acestui număr stă însă drama familiei din Balș, care nu înțelege cum s-a stins bătrâna, deși era sănătoasă tun. Femeia, de 80 de ani, din Balș a primit îngrijiri medicale de specialitate în trei unități spitalicești, în Spitalul Orășenesc Balș, în Spitalul Municipal Caracal, spital suport COVID, și în Spitalul CFR Craiova, unde a și murit. Familia s-a arătat total nemulțumită de modul cum bătrâna a fost îngrijită la spitalul din Caracal, spunând că nu a primit oxigen și nici nu i s-a dat mâncare. Conducerea unității medicale din Olt a respins toate acuzațiile.

Elena Paraschiv povestește printre lacrimi cum a început drama familiei. Aceasta a decis să-și ducă mama la spital când a observat că îi scade saturația de oxigen.

„Nu mă așteptam în viața mea să dispară în acest fel. Femeie sănătoasă tun… Mama ei a trăit 95 de ani, la mama mea a venit cu lumânare sora ei, de 94 de ani, de la Morunglav, și încă una de la Craiova, de 86 de ani. Și ea de 80 de ani care era ca piatra…. Ea a fost răcită cam de pe 4 ianuarie, iar medicul din Balș care tratează pacienții cu COVID mi-a făcut o schemă de tratament. Am primit rezultatul seara, pe 12 ianuarie, și avea test pozitiv. Am mâncat toți la masă, toți avem serviciu, toți plecăm-venim, iar ea a fost singura care nu a ieșit pe poartă. Noi toți am avut test negativ, inclusiv nepotul de șase ani jumătate. Am dus-o la spital pentru că aveam un pulsoximetru și am văzut că i scade saturația și nu aveam acasă aparat de oxigen. Am dus-o la noi, în Balș, fără niciun gând să o trimitem în altă parte”, a spus femeia care își plânge mama.

Pe 2 februarie, când a făcut public decesul femeii, de 80 de ani, din Balș, DSP Olt a precizat că bătrâna avea boli asociate precum: insuficiență cardiacă congestivă clasa a III-a, diabet zaharat tip II și hipotiroidism în tratament de substituție.

Fiica decedatei spune că își ducea mama periodic la controale și niciodată nu a fost diagnosticată cu diabet sau cu o boală în sfera cardiologică.

„Nu a avut nimic… nici cu inima…Lua o tabletă de Aspenter!? Avea doi noduli la tiroidă și lua Eutyrox de 10 ani, dar era totul sub control. În noiembrie noi am făcut analize. Eu nu plecam cu soțul până nu o luam și pe ea cu noi la ecograf, la un medic foarte bun de la Craiova, care are și aparatură. Nu a primit niciodată un diagnostic în sfera cardiologică. În noiembrie ea a avut glicemia 87 și ei îmi spun mie că a avut diabet, nu este adevărat! Nu era de moarte…nu avea nimic. Nu a avut o operație, și-au bătut joc. Femeie ca piatra, nu a avut nimic și trec acolo o ploaie de diagnostice. Au la Craiova ultimele analize ale ei, unde glicemia era  87. Cum să mi spună că avea diabet, de unde!? Toți nepoții mei sunt stupefiați. Mama mea a plecat pe picioare plângând: mamă mă duc, dar eu nu mă mai întorc. A avut o premoniție”, a adăugat Elena Paraschiv.

Pentru că bătrâna avea afectare pulmonară, iar saturațiile îi tot scădeau, pacienta este transferată pe 13 ianuarie la Spitalul Caracal, unde rămâne internată până pe 15 ianuarie. Elena Paraschiv s-a arătat total nemulțumită de modul cum mama sa a fost tratată în cele două zile cât a stat la Caracal.

„La Caracal a ajuns cu saturație 98, pe oxigen de ambulanță, fără mască CPAP. Cei de la Balș au invocat că trebuie să meargă la Caracal, într-o secție ATI, pentru că Balșul nu are o astfel de mască. Atunci…ce să facem, știam că de acolo toată lumea fuge. (…) Au băgat-o acolo, i-au luat telefonul și am pierdut legătura cu ea. Am vorbit cu ea la telefon, după ce managerul ne-a spus că o să ne ajute. Eu i-am spus managerului că nu am dus-o la pușcărie, ci la spital și că vreau să vorbesc cu ea la telefon, să-mi spune cum se simte, ce i se face. Mi-a spus că așa este protocolul lor. I-am spus că vreau să vorbesc cu părintele meu, pentru că eu sunt fata ei și vreau să știu ce face. După ceva timp, a sunat și am vorbit cu ea. Mi-a spus că nu face așa bine, că nu a mâncat nimic de când a venit din Balș. Mi-a spus că nu are cum să mănânce că nu au toaletă. Cum să nu mănânci că nu ai toaletă!? Da, ploscă nu există la Terapie. Mi-a spus de câteva ori că nu a mâncat nimic că nu are unde să se ducă la wc. Mi-a spus că nu i-au pus oxigen deloc. I-au pus a doua zi, ea ajunsese seara la spital”, a mai declarat femeia.

Familia hotărăște să o transfere pe bătrână la Spitalul CFR Craiova, unde găsesc un pat disponibil. Sunt bucuroși cu toții că pacienta primește atenție la spitalul din Craiova, că pot vorbi cu ea, chiar o văd în urma unui apel video. Cu toate eforturile medicilor, femeia din Balș nu își revine.

„Am găsit înțelegere la CFR Craiova, unde am găsit un loc. Ei au făcut solicitare și nu au avut decât să o dea. Am fost foarte mulțumită de cum a fost tratată la Craiova, unde a ajuns într-o stare proastă față de cum era ea. Probabil, boala a avansat, a avut o pneumonie, a avut o afectare pulmonară de 75 la sută. (…) A stat două săptămâni pe mască. La Craiova am vorbit permanent cu ea, aveau dreptul să vorbească, nu ca la Caracal. Am și vorbit am și văzut-o pe cameră. La Caracal, managerul mi-a înlesnit acea convorbire în care mi-a spus că nu îi puseseră oxigen și că nu se poate duce la toaletă. Mama mea era o femeie sănătoasă, fără tensiune, făcea un 14 cu 7. I-au făcut din nou PCR la final și a ieșit că este negativ și măcar am putut să o înmormântăm creștinește. La CFR toate fetele, toți doctorii, la orice oră sunam, îmi dădeau informații. La ora 1.00 doctorițele erau la ATI, erau în zona roșie, se auzeau aparatele, nu ne mințeau. La Caracal…dacă nu i-au pus oxigen simplu, ce să mai zic de altceva. Mama mea a murit pentru că nu i s-a pus oxigen la Caracal și pentru că nu a mâncat, neavând unde să meargă la toaletă”, a conchis femeia.

Ce spun reprezentanții Spitalului Caracal

Reprezentanții Spitalului Municipal Caracal au negat toate acuzațiile, spunând că bătrâna a primit toate îngrijirile medicale de care a avut nevoie.

„Colegii mei au discutat și cu ceilalți pacienți din salon, care au spus că nimic din ce spune familia nu este adevărat. Nici că nu a mâncat, nici că nu a avut oxigen. Am avut discuții cu fiica și sora. Am sunat-o pe doamna doctor Jidovin din Balș, pentru că ei spuneau  că au vorbit și că au acceptat transferul din nou în Balș. Dar nu era așa, pentru că nu o mai trimiteau la noi, ei nu au ATI. Nu prea a coincis ce spuneau ei, cu ce au vorbit prin telefon. I s-a pus mască, din acest motiv a venit la noi, avea nevoie de mască CPAP. Li se dă de mâncare, pacienta a spus o dată că a mâncat, apoi că nu a mâncat. Practic, îi induceau acea idee că nu a mâncat. Nu există așa ceva să nu li se dea mâncare, apare în fișa de la bucătărie! Doar să fie pacientul comatos nu primește mâncare, dar la cei conștienți li se aduce mâncarea în caserole, de când cu COVID-ul”, a spus directorul medical al Spitalului Caracal, medicul Mihaela Ionescu.