Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a precizat marți, 23 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, că nu se pune problema acordării unor compensații femeii din Slatina, care a suferit un șoc anafilactic, după ce i-a fost administrat serul AstraZeneca.
„În primul rând, o reacție alergică majoră poate să apară după administrarea unui tratament, indiferent de tratament. Este mai mult decât evident că această reacție a survenit după administrarea acestui vaccin. În ceea ce privește un mecanism de compensație, atâta timp cât evoluția pacientei este foarte bună, nu cred că se pune problema unei astfel de măsuri. Mai mult de atât, este important de precizat faptul că reacția anafilactică poate să fie declanșată de orice trigger, indiferent că este asociat unui produs medicamentos sau de altă natură sau oricărui alt factor care poate să declanșeze acest tip de reacție anafilactică. Această reacție presupune preexistența unor anticorpi care generează această dezordine imunologică, care instalează manifestările alergice severe. Este o reacție greu de anticipat, mai ales la o persoană care nu are un istoric de reacții alergice. Este o reacție foarte rară, cu o frecvență de 2 până la 5 cazuri la un milion de doze administrate, ne referim la vaccinurile împotriva COVID19”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.
Pe 21 februarie, în Centrul de vaccinare de la Liceul Agricol Slatina, o femeie, de 46 de ani, din Slatina, a dezvoltat o reacție severă post vaccinare, de tip anafilactic. Aceasta s-a prezentat pentru prima doză de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacție alergică cu criterii de șoc anafilactic. Pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice.