Fermierii olteni așteaptă cu interes deschiderea submăsurilor pentru accesarea fondurilor europene, în vederea dezvoltării sau înființării fermelor. Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că vor fi mici modificări ale ghidurilor solicitantului, iar punctajele și criteriile de selecție vor fi radical schimbate pentru anumite submăsuri.
„Informația este că, în acest an, se vor deschide cam toate submăsurile de succes din perioada 2014-2020. Vor fi mici modificări ale ghidurilor solicitantului și, mai ales, ale fișelor submăsurilor legate de punctajele aferente pe care viitorii potențiali beneficiari ar putea să le obțină. Fermierii să-și ia informațiile doar de pe site-ul Ministerului Agriculturii și AFIR, sunt în dezbatere public. Încă se lucrează în grupurile de lucru pentru fiecare măsură și submăsură în parte, la câteva am și participat și am văzut noua orientare a ministerului. Avertismentul pentru potențialii beneficiari este să mai aștepte puțin până apar ghidurile consultative, care nu vor avea legătură cu ghidurile vechi, doar ca activități. Punctajele și criteriile de selecție vor fi pentru anumite măsuri și submăsuri radical schimbate, deci să nu se lăse păcăliți și dezinformați. Bani vor fi! Legat de tinerii fermieri, că tot am participat la grupurile de lucru, am cerut suplimentarea bugetului de la 100 de milioane de euro la 200 de milioane de euro. Am obținut o primă victorie în acest sens, pentru că banii din submăsura 6.1 pentru instalarea tinerilor fermieri care vin din Diaspora, se pare că nu are succes nici acum această submăsură, vor fi transferați pe național. Din start, vom avea 20 de milioane în plus, dacă vom ajunge la 150 de milioane-200 de milioane de euro ar fi și mai bine”, a spus Păunel.
Acesta a precizat că se încearcă ca la instalarea tinerilor fermieri sprijinul financiar să fie ridicat de la 40.000 de euro la 50.000 de euro, iar cei care se încadrau la 50.000 de euro să ajungă la 60.000 de euro și chiar 70.000 de euro.
„Tot ca informație în premieră, încercăm la Instalarea tinerilor fermieri să ridicăm sprijinul de la 40.000 de euro la 50.000 de euro, iar cei care se încadrau la 50.000 să se ducă la 60.000-70.000 de euro. Și aici pot spune că am găsit o deschidere la minister legat de propunerea noastră, dar trebuie să justificăm de ce”, a adăugat Ion Păunel, fermierul din Pleșoiu.
Fermierii olteni sunt interesați să acceseze fonduri europene, inclusiv submăsurile care presupun cofinanțare. Ion Păunel a precizat că fermierii care nu vor avea suma necesară cofinanțării vor putea accesa împrumuturi cu dobânzi de cel mult trei la sută.
„Interesul fermierilor olteni să acceseze fonduri europene este foarte mare. De aceea, trebuie să fie atenți cu cine discută, de unde își culeg informațiile și cui dau avansurile. Este un interes crescut atât la nivelul județului Olt, cât și la nivel național. Am avut doi ani sau chiar trei ani cu fonduri indisponibile sau insuficiente. Având această posibilitate, foarte mulți tineri și mulți fermieri doresc să acceseze aceste submăsuri, chiar și pe cele cu cofinanțare. Pentru măsura 4.1 vom avea o sesiune dedicată doar legumiculturii și o măsură pentru tinerii fermieri, prin care vor putea achiziționa echipamente și utilaje. Tot ce înseamnă măsura 4.1, dacă dorim să o accesăm individual, gradul de finanțare nu mai poate să depășească 70 la sută. Dacă în 2014-2020, prin punctaje și zona în care eram se putea ajunge și la 90 la sută finanțare, acum se merge până la 70 la sută UE și 30 la sută fermierul. AFIR vine în sprijinul celor care nu au cei 30 la sută, partea de cofinanțare, cu o creditare cu o dobândă redusă, de 1, 2, maximum 3 la sută. Cooperativele se pot duce la o finanțare de 90 la sută, doar cooperativele. Din 2023 cea mai mare rată de finanțare va fi de 50-50, cu o stimulare de 70 la sută doar pentru tinerii fermieri și forme asociative”, a conchis Păunel.
sursa foto: Valentin Oprea