Spitalele din județ, în special cele de la Slatina și Caracal, rămân închise pentru pacienții non-COVID. Au prioritate, atât la Spitalul Slatina, cât și în unitatea medicală din Caracal, cei confirmați cu virusul SARS-COV2, cei suspecți COVID și câte o urgență medicală.
Potrivit DSP Olt, vineri, 5 martie, erau internați pe secțiile unităților medicale 120 olteni confirmați cu SARS-COV2, iar 18 primeau îngrijiri medicale la Terapie Intensivă.
În timp ce Spitalul Caracal are 214 paturi destinate pacienților confirmați cu virusul SARS-COV2 și sunt ocupate în medie între 20-30 de paturi, la Spitalul Slatina, din 1.153 paturi, vineri dimineață, 5 martie, erau ocupate 477. Presiunea cea mai mare este acum pe Secțiile de Terapie Intensivă și nu neapărat pe locurile din saloane.
Deși s-a discutat despre redeschiderea unor circuite pentru pacienții non-COVID, iar autoritățile au dat asigurări că se va înlesni accesul acestora la servicii medicale, acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla prea curând.
Managerul de la Spitalul Municipal Caracal, medicul Liviu Radu, a precizat că nu vor fi deschise secțiile, pentru că se așteaptă un nou val de infectări.
„Avem tot ce ne trebuie. Terapia este plină, nu numai ce am primit noi, au adus pacienți și de la Slatina, Balș, Corabia. Este posibil să mai fie un val, nu atât de mare cum a fost cel anterior, dar noi avem medicamente, tot ce ne trebuie, suntem pregătiți. Problema este că oamenii vin încă târziu, nu au învățat să se prezinte la primul semn, confundă cu o răceală. Dacă stau o săptămână acasă, starea li se degradează. Chiar nu conștientizează pericolul. Ei spun că au crezut că este o răceală. Ne-am consultat cu DSP-ul și ni s-a spus că se apropie un nou val și nu ne permitem acum să deschidem secțiile”, a precizat medicul Liviu Radu.
Consultațiile în Ambulatoriu Spitalului Caracal, limitate
Directorul medical al Spitalului Caracal, medicul Mihaela Ionescu, a explicat că doar pacienții care au o urgență reală, cărora le este pusă în pericol viața, primesc îngrijiri medicale la Caracal. În Ambulatoriul Spitalului Caracal consultațiile sunt limitate.
„Acum funcționează doar Urgențele majore. Adică pacienți ce nu pot fi transferați la 50 de km, la Slatina sau Craiova, acestea sunt urgențele majore. Am avut gravidă cu ruptură de uter, în Urgență. Avem paturi pe Urgențe majore, la Obstetrică și Chirurgie, dar și la Infecțioase mai sunt câteva paturi, mai sunt și alte patologii pe Infecțioase. De exemplu, un ortoped îngrijește un pacient care este pozitiv și are și o problemă ortopedică. Doctorii mai pot avea și ei unele Urgențe pe care le pot face, din acest motiv avem acele paturi. Ambulatoriul funcționează, acolo pot merge în cabinete. Cu triaj jos, nu se intră așa cum era înainte. Coboară de sus asistentele de la cabinetul respectiv, omul completează formularele, se face un triaj, pentru că ei nu sunt echipați de COVID. În zona verde, la Ambulatoriu sunt echipamente simple”, a spus medicul.
Reprezentanții DSP Olt au precizat că nici vorbă de deschiderea unor circuite noi pentru pacienții non-COVID, mai ales că se observă o creștere a incidenței.
„Spitalul Caracal este în continuare spital suport COVID, nu se deschide așa ușor, se fac adrese la minister. Spitalul Caracal rămâne spital suport COVID, momentan nu se vor deschide secțiile. Noi avem un singur spital suport COVID în Olt, cel de la Caracal. Sunt poate orașe mai mari unde sunt mai multe spitale. Avem cazuri în continuare, este și un trend crescător. Nu se discută despre asta”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu.
Nici la Spitalul Slatina nu se vor deschide noi circuite pentru pacienții non-COVID, mai ales că numărul oltenilor confirmați cu virusul SARS-COV2 și care solicită îngrijiri medicale de specialitate a crescut.