Gravidele, dar și lehuzele beneficiază de servicii medicale gratuite, chiar dacă nu au plătit contribuțiile sociale de sănătate. Reprezentanții CAS Olt au precizat că femeile care vor deveni mame pot beneficia de consultații gratuite, de analize și supravegherea sarcinii și chiar de internare fără bilet de trimitere.
„Pentru a nu mai exista situații în care femeile gravide nu ajung niciodată la un medic ginecolog deoarece nu știu că beneficiază de asigurare medicală fără plata contribuției, facem precizarea că femeile însărcinate precum și cele care tocmai au născut (lăuzele) sunt automat asigurate în sistemul de sănătate, fie că lucrează sau nu, deci, indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu. Aceasta înseamnă că pot primi servicii medicale gratuite, precum diverse controale sau analize, supravegherea sarcinii și internarea fără costuri și fără bilet de internare. Atât femeile însărcinate, cât și cele care tocmai au născut sunt incluse în categoriile privilegiate din Codul Fiscal, pentru care asigurarea e acordată fără plata contribuției la sănătate. E foarte important ca femeile însărcinate și lăuzele să-și cunoască drepturile”, a precizat purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanța Florea.
Pentru a beneficia de aceste facilități, femeile trebuie să prezinte la Casa de Asigurări de Sănătate copie după actul de identitate și adeverința medicală eliberată de medicul specialist.
Ce conține pachetul gratuit
Gravidele și lăuzele au dreptul, în cadrul asistenţei medicale primare, la consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei precum: luarea în evidenţă în primul trimestru, supravegherea lunar, din luna a treia până în luna a şaptea, supravegherea de două ori pe lună, din luna a șaptea până în luna a noua inclusiv, urmărirea lăuzei de la externarea din maternitate – la domiciliu (o consultaţie), urmărirea lăuzei la patru săptămâni de la naştere (o consultaţie).
În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, recomandare testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, precum şi alte investigaţii paraclinice necesare, dintre cele prevăzute în pachetul de bază.
De asemenea, gravidele mai au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate, screening prenatal, supravegherea sarcinii cu risc crescut, precum si analize suplimentare de laborator: determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV și analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) și anticorpi anti-HVC.
În cadrul pachetelor medicale se mai găsește și testul Babeș-Papanicolau, precum și alte investigații care pot fi recomandate gravidei, așa cum pot fi recomandate și unei paciente care nu este gravidă.
Internarea la naștere se face fără bilet de internare. În spital, atâta timp cât nu cer condiții speciale (adică peste cele standard), mămicile vor putea beneficia gratuit de consultații, investigații, diagnosticare, tratamente medicale, medicamente, cazare și masă.
Pe lângă aceste lucruri specifice gravidelor, acestea pot beneficia de toate celelalte servicii medicale oferite celor asigurați: la medicul de familie, servicii dentare, în spitale, în ambulatoriu, servicii medicale de urgențe la domiciliu și transport sanitar.