Duduie centralele în solariile legumicultorilor olteni. Cresc costurile de producție. Păunel: „Dacă s-ar întâmpla ceva, pagubele ar fi însemnate”

Zăpada căzută în ultimele zile și scăderea temperaturilor pun mari probleme legumicultorilor olteni. Centralele din solariile cu legume merg continuu, iar costurile de producție cresc considerabil, mai ales dacă temperaturile se vor menține scăzute.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că plantele sunt foarte dezvoltate, iar pagubele ar fi însemnate dacă vor fi expuse gerului.

„Problema este ca zăpada să nu fie geruită. Vremea este atipică pentru această perioadă, dar și iarna a fost atipică, puțin mai călduroasă decât de obicei. Toată lumea se gândea că am scăpat de iarnă, plantele sunt destul de înaintate, adică și pentru fermieri este o surpriză. Dacă s-ar întâmpla ceva, pagubele ar fi însemnate, greu de suportat. Avem foarte multe tomate, cred că au trecut de etajul doi, ca legare, sunt bine dezvoltate. Costurile cresc, ei bagă căldură zilnic. Când se așteptau să bage mai puțin”, a spus Ion Păunel.

Pentru că gerul crește costul de producție, fermierul din Olt a precizat că de câștigat vor avea tot comercianții, cei care cumpără legume engros și le duc în marile piețe din țară.

„Trebuie să fie căldură permanent în solarii, iar de aici vin costurile mai ridicate. La producători a fost între 9-13 lei kilogramul de roșii, dar în piață ajung la peste 20 de lei. Eu, ca producător, dacă dau roșiile cu 13-14 lei engros, îmi rămân undeva între 3-4 lei pe kilogram, așa în mare, fără să fac calculele în detaliu. Tu vinzi cu 20-30 de lei în piață, din start ai dublu față de prețul meu. Din start tu câștigi 10-15 lei la kilogram, fără să faci nimic. Măcar să plătească și ei un impozit ca anul viitor să îmi pot cumpăra și eu o nouă centrală. Ei pot vinde și cu 50 de lei kilogramul, dar să o facă fiscalizat, cu casă de marcat”, a spus Păunel.