Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt a eliberat, anul trecut, 1.430 de carduri europene de sănătate, de trei ori mai puține față de 2019.
2020 a fost anul restricțiilor de circulație, iar de teama infectării cu virusul SARS-COV2 foarte mulți și-au anulat vacanțele sau călătoriile programate peste hotare.
Potrivit CAS Olt, contravaloarea serviciilor medicale acordate în baza cardului european de sănătate s-a ridicat la peste 2.800.000 lei.
„În anul 2020, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a decontat suma de 5.001.729 lei, sumă ce reprezintă contravaloarea prestațiilor medicale acordate asiguraților din județul Olt într-un stat membru al Uniunii Europene. Din această sumă, 2.828.185 lei reprezintă contravaloarea prestațiilor medicale acordate în baza cardului european de sănătate. Diferența de bani a fost decontată în baza formularelor europene: S1/E121(pensionari care și-au mutat reședința într-un stat UE), S1/E106 (salariați detașati), S/E109 (membrii de familie ai pensionarilor sau salariaților detașati) și S2/S112. În anul 2020 CAS Olt a eliberat 1.430 carduri europene de sănătate, de aproximativ trei ori mai puține față de anul 2019”, au transmis reprezentanții CAS Olt.
În momentul în care oltenii doresc să se deplaseze în statele membre UE pot solicita cardul european de sănătate, deoarece în situaţia în care se confruntă cu un risc de îmbolnăvire pot obţine prestaţii medicale din statul respectiv, în baza acestuia. Cardul european poate fi utilizat la toţi furnizorii de servicii medicale din sistemul de securitate socială din ţara de destinaţie, nu doar la spitalele publice.
Acordarea tratamentelor devenite necesare, în baza cardului european, pe durata deplasării asiguraţilor români în statele UE/SEE/Elveţia este gratuită doar dacă tratamentul acordat este gratuit pentru rezidenții țării respective. Tratamentele necesare se acordă în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite asiguraţilor sistemului social de asigurări de sănătate din ţara de destinaţie. Dacă asiguratul din ţara de destinaţie plăteşte o contribuţie personală sau o coplată pentru spitalizare, atunci şi beneficiarul de card european aflat în ţara respectivă va achita din surse proprii aceeaşi sumă, fără ca aceasta să-i fie decontată ulterior de casa de asigurări de sănătate.
Anul trecut, doi olteni au solicitat formularul E112 și au primit tratament de specialitate în Italia și Belgia. Cele două formulare au fost solicitate pentru boli ale sistemului circulator.