Fotbalul din județ a fost grav lovit de pandemia COVID. Nicio echipă din județ nu a putut bifa condițiile impuse de FRF, să-și testeze jucătorii pentru virusul SARS-COV2, iar competițiile județene să aibă loc. Astfel, la nivelul ligilor a IV-a și a V-a din Olt, de mai bine de un an, nu s-a jucat niciun meci. Deși FRF vorbește despre barajul pentru Liga a III-a, nicio echipă din județ nu pare să fie interesată de o eventuală evoluție în eșalonul al treilea. În primul rând, echipele din Olt din Liga a IV-a nu ar putea îndeplini criteriile impuse de FRF, adică testarea pentru depistarea virusului SARS-COV2, cel mai ieftin test antigen costă undeva la 40 de lei, iar pentru a testa un lot de 20 de jucători, două testări pe lună, suma alocată ar trebui să fie de 1.600 de lei. Jucătorii din județ nu au viza medicală, nu au fost făcut legitimări și nu s-au antrenat de mai bine de un an.
În aceste condiții, este greu de crezut că AJF Olt va putea desemna campioana județului până pe 8 mai.
FRF a stabilit ca AJF-urile din țară să organizeze un mini-campionat în următoarea lună, cu minimum șapte jocuri, iar până pe 8 mai să desemneze campioana județului.
Aceste reprezentante județene vor juca în primă fază un prim baraj într-o singură manșă, iar învingătoarele vor merge la al doilea baraj, în dublă manșă, contra celor mai slabe echipe din Liga 3.
Potrivit FRF, menţinerea/promovarea în Liga 3, ediţia 2021/2022, se va desfăşura în două etape:
Etapa I: tur preliminar pentru desemnarea campioanelor judeţene care vor participa la baraj (etapa a II-a). Data de desfăşurare este 12 mai 2021;
Etapa a II-a: baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga 3, între echipele calificate din turul preliminar (etapa I) şi cele 21 de echipe care vor ocupa locurile retrogradabile (locurile 9-10 din fiecare serie plus cel mai slab loc 8 din cele zece serii) la finalul sezonului regular al competiţiei Liga 3, sezonul 2020-2021. Datele de desfăşurare ale celor două manşe sunt 16 şi 23 mai 2021.
Dreptul de participare al echipelor din Liga a 4-a la barajul de menţinere/promovare se poate obține doar în situația în care cluburile respective vor participa la un sistem competițional de tip campionat cu un format de minim 4 echipe (care să înceapă şi să termine competiţia) şi un număr de minim 7 jocuri disputate de echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv.
foto: arhivă