Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că Spitalul Județean de Urgență Slatina se confruntă cu o criză acută de medicamente pentru pacienții care au forme medii și grave COVID. Astfel, unitatea medicală a primit foarte puține doze de Remdesivir și Tocilizumab. Cele două medicamente sunt distribuite de Ministerul Sănătății și nu pot fi achiziționate de pe piața liberă.
„Cred că asta este adevărata problemă în momentul de faţă în România. E un strigăt pe care sper să îl vadă şi cei de la guvernare, nu sunt medicamente. Vorbim la un an de zile de la apariţia pandemiei, noi încă nu suntem pregătiţi să aducem medicamente şi nu vorbim de medicamente pe care Spitalul Judeţean ar putea să le găsească pe piaţa liberă, că bineînţeles, în CJ Olt am găsi soluţii aşa cum am găsit şi anul trecut din fondul de rezervă şi am aloca aceşti bani să le cumpărăm. Vorbim de cele două medicamente care şi-au dovedit eficienţa, Remdesivir şi Tocilizumab, care nu sunt la liber, ele sunt distribuite de Ministerul Sănătății şi nu există. În ultimele două săptămâni, pentru că am încercat să facem o evaluare şi să vă prezentăm, am primit 60 de doze din Remdesivi şi 70 din Tocilizumab, în condiţiile în care acestea sunt cantităţile zilnice necesare la SJU. Efectiv avem foarte multe cazuri grave, media internaţilor cu COVID, a celor de la ATI şi suspecţilor de COVID este undeva la 80 de persoane pe zi, iar noi avem în total în ultimele două săptămâni 60 de doze primite din acest medicament. Cu ce să-i tratăm? Mai nou, SJU a primit şi o adresă oficială de la Ministerul Sănătății în care se spune clar că stocul de Tocilizumab este terminat, iar dacă ne trebuie acest medicament să apelăm la spitalele din jur care îl au, ne dă şi lista cu spitalele care ar putea avea. Dacă ştim că ei îl au şi nu ni-l dau să reclamăm la minister. Cam aceasta este politica de sănătate pe care o face Guvernul, în acest moment”, a spus Oprescu.
Șeful forului județean este nemulțumit că oficialii din Ministerul Sănătății nu au luat o poziție fermă privind serul de la AstraZeneca, deși tot mai multe rapoarte oficiale arată că pot să apară reacții grave după vaccinare. Mai mult de atât, Oprescu spune că această campanie de vaccinare nu este chiar una de succes.
„Văd pe cei de la guvernare că vorbesc întruna despre campania de succes a vaccinării, nu mi se pare că este una de succes, uitaţi-vă că suntem printre ultimele ţări din Europa care n-am luat o decizie în ceea ce priveşte AstraZeneca (vaccinul n.r.) şi în ultima perioadă au ieşit destul de multe rapoarte oficiale care spun că acest vaccin creează reacţii adverse la o parte dintre persoanele vaccinate”, a adăugat Oprescu.