Doar 48 de cabinete de medicină școlară, în județ. Medic DSP Olt: „Părintele să-și dea acordul pentru ca elevul să fie testat”

Autoritățile spun că pentru redeschiderea școlilor este nevoie ca un număr tot mai mare de cadre didactice să se vaccineze. Totodată, este extrem de important ca părinții să-și dea acordul pentru ca elevul să fie testat în unitatea de învățământ atunci când manifestă simptome specifice infecției SARS-COV2.

Șeful ISJ Olt, Victor Iacobescu, a precizat că 3.300 de cadre didactice din județ s-au vaccinat împotriva COVID.

„49,60 la sută dintre cadre didactice, 57,59 la sută personal didactic-auxiliar și 49,84 la sută personal nedidactic s-au vaccinat. Practic, 3.300 de profesori s-au vaccinat până acum. S-au înscris 600 când am avut prioritate și s-au vaccinat 400, 200 fiind în așteptare. Unii s-au înscris singuri (n.red – pe platformă), alții au fost înscriși de școala în care își desfășoară activitatea”, a precizat Iacobescu.

Pentru testarea elevilor este nevoie de personal sanitar specializat. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Marina-Ștefania Manea, care a susținut joi, 15 aprilie, o conferință de presă la CN „Ion Minulescu” Slatina, în Olt sunt doar 48 de cabinete de medicină școlară. Acolo unde nu există personal sanitar, testarea se face cu ajutorul asistenților de pe ambulanță.

„La nivel județului Olt, sunt 48 de cabinete de medicină școlară, în toate aceste cabinete vorbim și de resurse umane asigurate, fie medici, fie asistenți medicali. Raportat la cele 157 de unități cu personalitate juridică, numărul este însă mic, foarte mic. Atunci când a fost vorba de testare s-au găsit soluții, când elevul a manifestat simptomatologie a fost chemată ambulanța. Principala piedică este reținerea familiilor elevilor de a le fi administrate aceste teste. În teritoriu părinții mi-au spus că există o reticență din partea familiilor ca elevii să fie testați. Consideră testele invazive și spun că produc disconfort copiilor”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației.

Chiar și medicii de la DSP Olt spun că părinții trebuie să-și dea acordul pentru testarea elevului.

„20.800 de teste au fost recepționate de DSP Olt, iar către școli au fost distribuite 15.530 de teste. Sunt 216 unități școlare din cele 409 existente în județ care au făcut teste. În mediul urban sunt cabinete unde medicul a putut face aceste teste. În rural, doar la Osica de Sus este cabinet de medicină școlară, cu un medic. În restul unităților s-au făcut teste prin intermediul cadrelor medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță. Testele se folosesc pentru persoanele simptomatice, nu se testează copiii preventiv, se testează doar persoane simptomatice, cadrele didactice care prezintă simptome. Până pe 2 aprilie au fost folosite 433 de teste din care 35 au fost pozitive, restul negative. Din cele 35 de teste pozitive, 16 sunt cadre didactice,  13 elevi, iar șase personal auxiliar. Trebuie o mai mare aderență, părintele să-și dea acordul pentru ca elevul să fie testat”, a declarat medicul din cadrul DSP Olt, Maria Magdalena Mateică.