Situație incredibilă la Spitalul Caracal, privind stimulentul de risc COVID. O sumă importantă a fost restituită CAS Olt

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Olt, la solicitarea stirideolt.ro, stimulent de risc COVID au primit angajați de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Municipal Caracal, medici de familie din județ, dar și lucrători de la GMED Ambulanță, plățile fiind efectuate pe parcursul anului trecut.

Astfel, cadrele medicale de la Spitalul Slatina au primit în total, pe parcursul anului 2020, suma de 4.365.000 lei, după cum urmează: 492.500 lei în luna mai 2020, suma de 835.000 de lei în iunie, în iulie fiind restituită CAS Olt suma de 42.500 lei, în decembrie angajații primind 3.080.000 lei.

Pentru medicina de familie, medici de familie și asistenți din cabinete din județul Olt, a fost plătită suma de 1.117.500 de lei, în decembrie 2020.

Lucrătorii de la firma GMED Ambulanță, care au transportat pacienții confirmați cu virusul SARS-COV2, au primit 10.000 de lei în luna mai 2020 și 7.500 lei în iunie 2020.

Probleme au fost la Spitalul Municipal Caracal, unde CAS Olt a plătit, pe parcursul anului 2020, următoarele sume pentru personalul medical care a îngrijit pacienții infectați cu COVID: 50.000 lei în mai, 410.000 lei în iunie, 1.447.500 lei în decembrie. În total, la angajații care au avut în grijă pacienții COVID, potrivit listelor întocmite, inițial, de conducerea spitalului, ar fi trebuit să ajungă 1.907.500 lei. Surprinzător, în februarie 2021, conducerea Spitalului Caracal a returnat CAS Olt suma de 152.000 de lei.

Reprezentanții unității medicale din Caracal nu au putut fi contactați pentru a oferi detalii despre situația returnării acestei sume importante de bani.

Oficialii CAS Olt au precizat că lista cu persoanele care au beneficiat de acest stimulent de risc a fost întocmită de reprezentanții unităților sanitare, iar responsabilitatea le aparține în totalitate.

„Lista personalului din cadrul categoriilor care beneficiază de stimulent de risc se stabileşte prin decizia conducătorului unităţii angajatoare, pentru activitatea desfăşurată în cadrul unităţii, inclusiv pentru activitatea desfăşurată în condiţiile legii într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă. Conducătorul unităţii angajatoare este responsabil pentru completarea listei cuprinzând personalul beneficiar al stimulentului de risc”, se arată într-un comunicat al CAS Olt.

În baza prevederilor art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, personalul medical, medico-sanitar și auxiliar care are calitatea de salariat, care a activat în timpul stării de urgență și care a avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate beneficiază de un stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgenţă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.