DNA a intrat pe fir în scandalul stimulentului COVID de la Spitalul Caracal. Managerul Liviu Radu: „Sper ca DNA să facă lumină”

DNA a intrat pe fir în scandalul privind stimulentul de risc COVID pentru personalul de la Spitalul Municipal Caracal. Managerul Spitalului Caracal, medicul Liviu Radu, a precizat că DNA a ridicat mai multe documente în urmă cu trei săptămâni, însă nicio persoană din cadrul unității medicale nu a fost chemată la audieri. 

„Actele au fost luate de DNA de trei săptămâni. Cine a făcut postarea, a reclamat și la ei. A doua zi, au venit și au luat toate documentele legate de stimulent. Și fac cercetări. Pe 15 aprilie au venit. Nu ne-au chemat la audieri. Ne-au solicitat documente. Marian Mitran este vizat, pentru că, acolo la contabilitate, ei au făcut tabelele. Ele au fost duse înainte de a fi eu manager, adică este  o treabă strict de contabilitate. Lista s-a trimis în septembrie-octombrie, eu nu eram, banii pentru stimulent au venit prin decembrie. Probabil, Mitran a cerut prea mulți bani, că apoi s-au mai înapoiat niște bani la CAS Olt. Aici s-au gândit ei că este o neregulă și, din acest motiv, au luat documente și așteptăm să vedem. Se spune că au fost pe tabel și nu au luat, iar altele care n-au fost pe tabel au luat (n. red. – stimulentul). Important este cine avea dreptul să ia banii. Aceste tabele au fost făcute de șefii de secție, cu programul de lucru, sunt dosarele făcute de fiecare secție și cu un tabel pe fiecare secție, cum au lucrat, cu programul de lucru și ce activitate. Important este ca lucrurile să se fi desfășurat corect. Ei s-au legat de faptul că de ce s-au cerut mai mulți bani și nu s-au dat tuturor. Nu toată lumea avea drept, sper ca DNA să facă lumină. Să se vadă cât s-a luat, cât s-a dat la oameni, cât s-a returnat înapoi la casă”, a spus managerul Radu Liviu.

Ce spune Mitran

Fostul director financiar de la Spitalul Caracal, Marian Mitran, care a fost și pentru o scurtă perioadă de timp manager la unitatea medicală, dar a demisionat în plină criză sanitară, a precizat că acolo unde au fost persoane care nu s-au încadrat, banii au fost restituiți CAS Olt.

„Eram director financiar, nu știu ce erori s-au făcut, nu mai sunt la unitate. Așteptăm să vedem ce se face cu ancheta. Nu m-au chemat la audieri, s-au ridicat documente. Eu consider că totul a fost ok, unde au fost persoane care nu s-au încadrat, banii s-au dat înapoi la casă, s-au restituit”, a spus Mitran.

De la mijlocul lunii martie, Marian Mitran nu mai lucrează în cadrul Spitalului Municipal Caracal, fiind director la ADPP Caracal.

Cum a pornit scandalul

Scandalul a pornit după ce pe 8 aprilie, pe o pagină de socializare, au apărut listele cu beneficiarii stimulentului de risc de la Spitalul Caracal, mai multe persoane acuzând că banii nu au ajuns la cadrele medicale care ar fi avut drept să-i primească și au lucrat efectiv cu pacienții confirmați cu virusul SARS-COV2.

CAS Olt a plătit Spitalului Municipal Caracal, pe parcursul anului 2020, următoarele sume pentru personalul medical ce a îngrijit pacienții infectați cu COVID: 50.000 lei în mai, 410.000 lei în iunie, 1.447.500 lei în decembrie. În total, la angajații care au avut în grijă pacienții COVID, potrivit listelor întocmite, inițial, de conducerea spitalului, ar fi trebuit să ajungă 1.907.500 lei. Surprinzător, în februarie 2021, conducerea Spitalului Caracal a returnat CAS Olt suma de 152.000 de lei.

Potrivit CAS Olt, lista personalului din cadrul categoriilor care beneficiază de stimulent de risc „se stabileşte prin decizia conducătorului unităţii angajatoare, pentru activitatea desfăşurată în cadrul unităţii, inclusiv pentru activitatea desfăşurată în condiţiile legii într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă. Conducătorul unităţii angajatoare este responsabil pentru completarea listei cuprinzând personalul beneficiar al stimulentului de risc”.

În baza prevederilor art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, personalul medical, medico-sanitar și auxiliar care are calitatea de salariat, care a activat în timpul stării de urgență și care a avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate beneficiază de un stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgenţă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Într-un alt dosar, procurorii DNA au făcut, la mijlocul lunii aprilie, o vizită la Spitalul Caracal într-o speță în care este vizată o firmă ce activează în domeniul siguranței la incendii.