Ziua Eroilor a fost marcată joi, 10 iunie, și la Slatina, oficialii locali fiind prezenți la Monumentul Eroilor de la Cimitirul Eroilor din cartierul Steaua din municipiu. Printre cei prezenți s-au numărat președintele CJ Olt, Marius Oprescu, cei doi vicepreședinți ai forului județean- Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, primarul Slatinei, Emil Moț, însoțit de cei doi viceprimari –Gigi Vîlceleanu și Claudiu Stăncioiu, prefectul de Olt, Florin Homorean, dar și reprezentanții structurilor MAI.
Prefectul de Olt, Florin Homorean, a vorbit despre semnificaţia acestei zile.
„Sărbătoarea Înălțării Domnului coincide cu ziua pomenirii eroilor neamului românesc, ostași și luptători din toate timpurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre sau închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. Sunt eroi care au luptat pentru întregirea neamului și pentru libertatea și demnitatea poporului român. Astăzi, în Sfânta zi a Înălțării Domnului și a celebrării biruinței vieții asupra morții, ne arătăm recunoștința pentru sacrificiile lor făcute în numele valorilor și principiilor naționale, dar și pentru moștenirile extraordinare pe care aceștia ni le-au lăsat nouă, urmașilor lor. (…) Sacrificiile înaintașilor noștri reprezintă dovada datoriei împlinite, un model demn de împărtășit copiilor noștri care trebuie să înțeleagă că acțiunile fiecăruia dau sens unor cuvinte precum patriotism, independență, unitate sau libertate, cuvinte scrise cu sânge pe răbojul luptelor purtate de-a lungul istoriei noastre și pe mormintele celor căzuți la datorie. (…) Să le păstrăm vie memoria și să avem întotdeauna un loc pentru ei în inimile noastre”, a declarat prefectul de Olt, Florin Homorean.
În cadrul ceremoniei, trei preoți au oficiat o slujbă religioasă, reprezentanții instituțiilor județene depunând coroane în memoria celor care și-au sacrificat viața pentru țară.
Ziua Eroilor este sărbătoare națională în care sunt comemorați toți cei care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920.