Fermele legumicultorilor din județul Olt sunt pline ochi cu roșii, cu toate acestea marile magazinele au pe raft marfă din import. Revoltați, doi fermieri din Olt au făcut propria anchetă într-un supermarket din Slatina, județul Olt, totul plecând de la o sesizare a unui legumicultor din Iași.
Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, la rândul său legumicultor cu tradiție din Pleșoiu, și Mihai Chesnoiu, fermier din Grădinari, au filmat cu un telefon mobil roșiile ce sunt oferite spre vânzare într-un supermarket din capitala județului Olt.
Cei doi au descoperit că în cutii sunt roșii din Turcia, acestea având chiar mici etichete de control ale producătorului turc. Grav este că aceste roșii sunt vândute cu o etichetă pe care reprezentanții magazinului au scris negru pe alb că sunt roșii din România.
„Suntem mințiți, suntem înșelați, suntem manipulați. Primesc o sesizare de la un coleg din Iași. Intrăm într-un magazin mare din Slatina, am întăriri de această dată, îl am lângă mine pe domnul Ion Păunel. Vrem să verificăm ce se întâmplă, dacă același caz apare și aici. Da, da, avem roșii de România, în lăzi de Turcia. Se pare că cei care s-au ocupat de comercializare și import nu au mai avut cartoane necolorate și au trebuit să aducă roșia așa cum au importat-o. Roșii verzi…Să vedem ce este sub, roșii România, își bat joc de tradiție, de gust, de consumator, de noi, de producători, roșii verzi, vă dați seama de când sunt recoltate și în ce stadiu sunt atunci când s-au recoltat. Niciun miros…Incredibil, cum își pot minți clienții”, spune Mihai Chesnoiu în filmare.
Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, spune că dacă mergea cu asemenea roșii într-un supermarket îi era refuzat tot lotul.
„Piața aceasta de en-gros, cum crește puțin prețul la cultivatorul român, ei au relațiile necesare ca să aplice la o bursă de mărfuri din Grecia, din Turcia, de oriunde, și obțin un preț mai mic decât cel românesc. O parte din ele vin controlate, dar foarte multe vin fără documente de trasabilitate. La micile magazine și piețele agroalimentare din țară este marfă neagră care nu respectă nicio normă, inclusiv de taxare și impozitare. Sunt depozite care importă legume, iar la depozitele lor le pun etichete de România. Aici statul trebuie să-și facă treaba, să cerceteze, să vadă ce se întâmplă. Retailerul, într-un fel sau altul, nu este de vină, pentru că acela care livrează marfa dă o declarație de conformitate, spune că este produsul său. Consumatorii vor produse românești, dar reprezentanții rețelelor de magazine le aduc de unde le aduc și zic că sunt românești. Nu este o întâmplare ce am descoperit în supermarketul din Slatina, este această situație în mai multe magazine. Dacă eu mă duceam la retailer cu asemenea roșii, mie îmi refuzau tot lotul”, a spus Ion Păunel.
sursa foto și video: Mihai Chesnoiu.