Prezent miercuri seara, 25 august, la Digi24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit noi detalii privind începerea noului An Școlar. Ministrul a dat asigurări că pe 13 septembrie toți elevii vor fi în bănci. În această perioadă, părinții vor primi formulare prin care să spună dacă doresc sau nu să le fie vaccinat copilul împotriva virusului SARS-COV2.
„Am convenit că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Școlile se vor deschide, cu prezență fizică, pentru toți elevii, în data de 13 septembrie, fără separări pe scenarii, clase, pe cicluri. Creșele și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică, este o decizie care are la bază, pe de o parte, existența vaccinului, în primul rând, în al doilea rând, are la bază nivelul vaccinării personalului din învățământ, care rămâne în continuare categoria cea mai numeroasă din perspectiva vaccinării. Are la bază respectarea regulilor mai riguros în școli, decât în oricare alte medii. Și are la bază și acțiunile ce au fost demarate (…) pentru a explica părinților care sunt avantajele vaccinării, la începutul școlii părinții să se poată exprima în cunoștință de cauză cu da sau nu, la întrebarea – sunteți de acord să vă vaccinați copilul?”, a spus Cîmpeanu.
Autoritățile vor organiza echipe mobile pentru vaccinarea copiilor pentru care părinții și-au dat acordul să fie inoculați.
„Nu există sancțiuni pentru părinții care nu vor răspunde la întrebare. Este dreptul lor să decidă, cu da sau nu, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare. Pentru cei care sunt de acord cu vaccinarea vom organiza echipe mobile în acele școli în care există copii ce vor fi vaccinați. Să vedem și noi cum stăm. Riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu nu. Măcar știm și noi că nu suntem de acord cu vaccinarea, dar în același timp vrem ca școlile să fie un mediu sigur”, a adăugat ministrul Educației.
Autoritățile iau în calcul mai multe ipoteze în cazul în care incidența va depăși șase cazuri la mia de locuitori. Prima ipoteză este trecerea de la prezența fizică în online a tuturor elevilor, indiferent de ciclul de învățământ, dar vor rămâne deschise creșele și grădinițele. A doua ipoteză în cazul unei creșteri peste șase a infectărilor cu virusul SARS-COV2 este ca preșcolarii să meargă la unitățile de învățământ, cei din clasele 0-VII să treacă în online, iar elevii din clasele VII-XIII-a să poată merge în bănci, dacă sunt vaccinați.
Ministrul spune că prin această măsură s-ar crea un avantaj pentru elevii vaccinați.
„Se va trece de la prezența fizică la online la o incidență de șase cazuri la mie, rată de infectare. Există, în momentul de față, două ipoteze, pe care le vom clarifica. Acum avem un scenariu clar, până la șase la mie, toate școlile vor fi deschise. Dacă este depășită această rată de infectare de șase la mie, dar nu se ajunge la carantinarea localității, pentru acest tronson la care sper să nu ajungem prea curând în localitățile mari avem două ipoteze. Prima ipoteză ar fi păstrarea prezenței fizice pentru preșcolari, creșe și grădinițe, iar toți elevii, fără nicio diferență, de la clasa 0 până la clasa a XII-a, respectiv a XIII-a, să intre în online. Este o ipoteză pe care Consiliul Național al Elevilor o susține, și o susține cu argumente. Această trecere a tuturor în online ar evita scenariul hibrid pe care și elevii l-au identificat ca fiind un adevărat dezastru generator de pierderi. Cea de a doua, pe care eu o susțin, pe care ministrul Sănătății o susține, pe care premierul o susține, este ipoteza în care creșele și grădinițele rămân deschise cu prezență fizică, elevii de la clasa 0 până la clasa a VI-a, având sub 12 ani, neputându-se vaccina, trec în online, însă elevii de la clasa a VII-a până la clasa a XII-a, respectiv clasa a XIII-a, ar putea, și subliniez ar putea, nu sunt obligați, să vină la școală cu prezență fizică, în măsura în care sunt vaccinați. Nu ar fi un dezavantaj pe care l-am crea celor nevaccinați, ci un avantaj pe care îl creăm celor vaccinați care vor să vină la școală. Mă gândesc în special la cei care au de susținut Examenele Naționale. Vom stabili care ipoteză rămâne valabilă și o vom anunța. Cea de a doua ipoteză ar putea să încurajeze procesul de vaccinare în rândul elevilor care își doresc să vină la școală”, a explicat ministrul.
La școală, doar cu masca sanitară
Elevii vor veni la școală cu mască medicinală, însă sunt două excepții de la această regulă.
„Pentru mască există două excepții pentru spațiile închise: elevii din învățământul special, unde nu este obligativitate, ci este doar o recomandare acolo unde este posibil, și nu afectează decisiv procesul educațional. Orele de educație fizică, în sălile de sport, se pot desfășura fără mască, cu condiția ca localitatea să fie sub o rată de incidență sub 2 la mie. Masca trebuie să fie sanitară, este o decizie care are la bază o serie de argumente tehnice. Masca sanitară asigură o protecție mai ridicată decât alte măști din material textil, care sunt mai frumoase, dar protejează mai puțin (…). În spațiile exterioare nu este obligatorie masca de protecție, cu o singură excepție, deschiderea Anului școlar în 13 septembrie, unde masca este necesară, ținând cont de aglomerarea firească”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.