Liceul „Ștefan Diaconescu” Potcoava, în online. Primăria nu a finalizat lucrările de reabilitare

Unitățile de învățământ din județul Olt vor începe noul an școlar în scenariul verde, cu două excepții: Liceul „Ștefan Diaconescu” Potcoava și Grădinița cu program Normal 2 Balș, însă acest lucru nu este din cauza pandemiei COVID-19, ci a faptului că se efectuează încă lucrări de reabilitare. Elevii de la liceu din Potcoava vor rămân acasă pentru a participa la orele online, din cauza unor lucrări de reabilitare, în schimb pentru preșcolarii de la grădinița din Balș s-a găsit o soluție, iar copiii vor fi primiți într-o sală de sport din localitate.

Deși situația pandemică ar permite prezența elevilor în bănci, Potcoava având o incidență de doar 0.18 cazuri la mia de locuitori, copiii vom mai pierde cursurile cel puțin din această lună, după ce reabilitarea începută în mai nu a fost finalizată.

Directorul de la Liceul din Potcoava, Adriana Miu, a precizat că nu a fost posibilă mutarea elevilor în alte spații, unitatea fiind și așa deficitară la acest capitol. Totodată, directorul unității a precizat că lucrările au fost contractate de Primăria Potcoava, dar nu știe ce termen de execuție a fost stabilit.

„Nu s-au finalizat lucrările de reabilitare, nu are legătură cu situația COVID. Lucrările au început în luna mai și sunt oarecum pe gata, dar șantierul nu s-a încheiat. Este vorba despre un proiect de reabilitare derulat de Primăria Potcoava, ei ar putea să vă dea mai multe date. Nu știu care este termenul final de execuție. Noi suntem singurii din județ în scenariul online, pe motiv de infrastructură. Suntem deficitar la spațiu și nu avem unde să-i ducem pe copii, ne este imposibil. Măsura este provizorie, pentru maximum două săptămâni. Copiii fac naveta cu microbuzul, ne-ar fi imposibil să-i ducem în alte spații. Vor veni în corpul C de clădire doar clasele terminale, iar ceilalți vor face online, pe motiv de infrastructură. Ne putem folosi de acel articol 3 din legislație, ne dă voie să procedăm așa. Clădirea aparține Primăriei Potcoava. Se fac lucrări de reabilitare termică, lucrări interior-exterior, s-a schimbat acoperișul, lucrări pentru respectarea măsurilor la incendiu impuse la ISU”, a spus directorul unității de învățământ din Potcoava.

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt au aprobat în ședința de vineri, 10 septembrie, scenariile de organizare şi desfăşurare la începerea cursurilor în unităţile de învățământ preuniversitare/conexe din județul Olt, în conformitate cu propunerile consiliilor de administrație ale unităților școlare, avizate în prealabil de către Inspectoratul Școlar Județean Olt și Direcția de Sănătate Publică Olt.

Potrivit datelor remise de Prefectura Olt, începând cu ziua de luni, 13 septembrie 2021, 405 unități de învățământ își vor desfășura cursurile în scenariul verde, cu prezența zilnică în bănci a copiilor, nu sunt unități în scenariul galben, în scenariul online fiind cele două unități din Balș și Potcoava.

„În funcţie de evoluţia epidemiologică, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt va analiza și va aproba, săptămânal – ziua de vineri, scenariul de funcţionare al unităților de învățământ din judeţ, pe baza propunerilor consiliilor de administrație, avizate în prealabil de Inspectoratul Școlar Județean Olt și Direcția de Sănătate Publică Olt”, mai arată reprezentanții Prefecturii Olt.

Scenariile după care vor funcționa unitățile de învățământ, în acest an școlar:

– scenariul 1, aplicabil pentru incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6 la 1.000 de locuitori, care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

– scenariul 2, aplicabil pentru incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mare de 6 la 1.000 de locuitori, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină, care presupune: a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special;

– scenariul online, care presupune participarea zilnică, în sistem online a elevilor (aplicabil în situații justificate de infrastructură și resursele existente, inclusiv atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 6 la 1.000 de locuitori).