Potrivit unor surse din cadrul DSP Olt, 12 copii din județ, cu vârste cuprinse între 5-15 ani, au fost confirmați cu virusul SARS-COV2 de la începutul anului școlar. Opt cazuri sunt în unități de învățământ din Slatina, Caracal și Balș, iar celelalte patru în mediul rural, în zona Slatina și Caracal. Nu s-au luat măsuri la nivelul unităților de învățământ unde sunt încadrați copiii.
„Nu avem clase în care s-au suspendat cursurile. Din câte știm noi, nu sunt forme grave de boală. Pentru copiii confirmați pe 13 septembrie, sursa de infectare nu a fost școala”, au precizat surse din DSP Olt.
Incidența COVID la nivelul județului crește de la o zi la alta și este de așteptat ca până la finalul săptămânii să fie depășit pragul de un caz la mia de locuitori. Inspectorul general al ISJ Olt, profesorul Victor Iacobescu, și-ar dori ca toate cursurile să se desfășoare cu prezență fizică, însă calculele matematice arată că la mijlocul lunii octombrie incidența ar sări de șase cazuri la mia de locuitori, în această situație școlile urmând a fi închise.
„Sper ca măcar primul semestru să se desfășoare față în față. Potrivit unor calcule matematice, este posibil ca undeva la mijlocul lunii octombrie rata de infectare să crească (n. red.-incidență peste 6 când școlile se închid). În proporție de peste 95 la sută este asigurat necesarul de tablete la nivelul județului. În fiecare vineri este ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, punct de reper pentru săptămâna următoare este ziua de vineri. De exemplu, dacă vinerea avem 5,95 incidență, iar luni 6,02 se merge pe primul scenariu, adică elevii merg față în față. Punctul de reper este ziua de vineri, când se calculează rata cumulată la 14 zile. Noi sperăm ca lucrul acesta să nu se întâmple, oamenii să dea dovadă de responsabilitate, să păstreze distanțarea socială, să poarte mască. Eu le-am cerut directorilor, în primul rând, să anunțe DSP-ul, pentru că ei pot lua măsuri. Dacă au simptome, le-am transmis profesorilor să le ceară copiilor și părinților fie să facă un test, dacă nu să se izoleze. Nu le putem cere copiilor să facă teste obligatoriu”, a spus Iacobescu.
Scenariile după care vor funcționa unitățile de învățământ, în acest an școlar:
– scenariul 1, aplicabil pentru incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6 la 1.000 de locuitori, care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– scenariul 2, aplicabil pentru incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mare de 6 la 1.000 de locuitori, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină, care presupune: a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special;
– scenariul online, care presupune participarea zilnică, în sistem online a elevilor (aplicabil în situații justificate de infrastructură și resursele existente, inclusiv atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 6 la 1.000 de locuitori).