Medicii de la Compartimentul Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Județean de Urgență Slatina au foarte mulți pacienți care vin cu arsuri, în această perioadă. Unii pacienți suferă arsuri în urma unor incendii de vegetație sau după ce fac țuica la cazan.
Coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică de la Spitalul Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că mulți pacienți se prezintă târziu la spital, iar arsura se agravează.
„Avem foarte mulți pacienți cu arsuri suferite în urma unor incendii de vegetație. Avem cazuri zilnic, o parte din ei au suprafață arsă mică, dar am și pacient cu peste 20 la sută suprafață arsă. S-a prezentat destul de târziu la spital, în șoc combustional, putea să o ia spre exitus destul de repede. Acum este bine, i-am salvat și mâna și aproape toate degetele de la mână, dar pacientul mai are foarte mult de tras ca să fie recuperat, el este bine din punct de vedere chirurgical. Recuperarea înseamnă o muncă de câteva luni de zile, poate chiar ani și totul ține de el. Pacientul a făcut la țuică timp de două zile, adică s-a apucat de țuică ieri dimineață și a ajuns la spital azi și a ajuns într-o situație foarte urâtă”, a spus medicul Florin Popa.
Doctorul de la Spitalul Slatina a precizat că pacienții ajung la unitatea medicală după ce se tratează singuri cu leacuri băbești, iar unii aplică imediat după ce se ard miere, ulei sau gălbenușuri de ou. Medicul Florin Popa a relatat că a avut pacient care și-a pus un carton de gălbenușuri de ou pe plaga arsă. În cazul unei arsuri, medicul recomandă să fie pusă apă rece și curată, în primul moment, după care pacientul trebuie să se prezinte la spital, pentru a fi evaluat de chirurgul plastician care va stabili conduita terapeutică.
„Prima măsură în cazul oricărei arsuri este apa rece și curată, nu gălbenușuri de ouă, un carton de ouă și-a pus pe plagă, mai mult am muncit eu. Se duc la medicul veterinar și îi dă cu albastru de metilen cu vată, eu am văzut cazul acesta cu arsuri pe fese și dat cu albastru de metilen cu vată, am muncit la el să-i scot vata…Pacienții care ajung târziu la spital se dau cu ouă, miere, ulei. Unii dintre ei se duc la farmacie și cer ceva pentru arsuri. Acel ceva pentru arsuri îți poate face bine, dar poate să nu facă bine. Arsura, la rândul ei, este de mai multe feluri. Dacă vorbim de o arsură de gardul I, este acea arsură solară, arsura de gradul II A se poate trata la domiciliu, doar cu indicații de la medicul specialist. Nu ne dăm cu tot felul de creme de la farmacie. Te miri ce plante, tătăneasă, gălbenele, mușețel, să nu mai spun că am văzut pacienți care s-au dat cu gel diclofenac pe arsură. Am văzut multe cazuri din arsuri de gradul II care s-au dus în gradul III, pentru că au stat acasă. O zi de stat acasă cu arsură de gradul II înseamnă că poate să vireze spre o arsură de gradul III și atunci nu se mai vindecă spontan. O arsură de gradul II ce poate fi tratată prin serviciul ambulator se vindecă foarte bine, cu semne cât mai puțin vizibile. Multe din produsele aplicate fără recomandarea medicului pot agrava arsurile”, a adăugat chirurgul de la Spitalul Slatina.
Medicul Florin Popa a precizat că este foarte important să fie stabilit diagnosticul de profunzime al arsurii, în funcție de acest aspect fiind stabilit și tratamentul. Acesta a dat și câteva detalii privind încadrarea arsurile.
„O arsură de gradul II A este cea mai comună, ea are specific acele flictene, bășicile, cu un lichid clar și se tratează prin pansamente specifice, cu soluții antiseptice, cu creme epitelizante, și acestea trebuie să știm când le aplicăm și să le aplice un medic specialist. Acestea se vor vindeca întotdeauna cu o conduită terapeutică corespunzătoare, cu aport hidric crescut. Arsura de gradul II B, cu flictene sero-hemoragice, bășici care nu sunt clare, cel mai ușor virează spre gardul III, dacă nu este tratată corespunzător. Este foarte important să mergi la un medic să-ți stabilească diagnosticul de profunzime”, a conchis medicul Popa.
În afară de pacienții cu arsuri, la Chirurgie Plastică mai ajung și cei care suferă diferite accidente în gospodărie, care se taie cu flexul sau drujba.