CHICHIȚĂ. DSVSA Olt nu despăgubește un porc mort de pestă, la Scornicești. „Asta vor, să nu mai avem nimic în curți!”

Un oltean din satul Bălțați, orașul Scornicești, își strigă nemulțumirea, după ce a rămas fără cei trei porci din gospodărie, din cauza pestei porcine africane. Situația este aberantă, pentru că DSVSA Olt refuză să-i despăgubească un porc de 300 de kilograme mort de pestă porcină africană, deși gospodăria se afla sub supraveghere oficială. Ar fi o mică chichiță legislativă, pentru a reduce semnificativ numărul celor care ar trebuie să primească despăgubiri, în urma focarelor de pestă porcină.

Necazul omului din satul Bălțați, ce aparține de orașul Scornicești, a început după ce unul din cei trei porci ai săi a murit. Știind că este focar de pestă în zonă, mai multe ferme fiind grav afectate, omul a anunțat DSVSA Olt. Astfel, pe 6 septembrie, medicul veterinar responsabil cu zona Scornicești s-a prezentat în gospodărie și a prelevat probe de sânge de la ceilalți doi porci rămași în curte.

Potrivit adresei nr. 2778 emisă de DSVSA Olt, gospodăria din satul Bălțați este plasată sub supraveghere, proprietarul fiind informat că trebuie să respecte următoarele restricții: interzicerea mișcării tuturor animalelor din exploatație, adică cumpărarea, vânzarea, înstrăinarea, sacrificarea, porcii rămași în viață sunt plasați sub supraveghere sanitar veterinară până la clarificarea situației epidemiologice.

La trei zile distanță după ce autoritățile constată suspiciunea de pestă, unul din cei doi porci rămași în curte moare.

Marin Andrei spune că autoritățile l-au anunțat că va primi despăgubiri doar pentru porcul ucis preventiv și nu și pentru cel mort de pestă înainte să vină buletinul de analiză, deși este evident că suina din curtea omului a murit tot de pestă, fiind prelevate și probe în acest sens.

„Pe 9 septembrie mi-a mai murit un porc de 300 de kilograme. I-am sunat pe cei de la DSVSA Olt și l-au trimis tot pe inspectorul de zonă, l-au îngropat și mi-au făcut proces verbal. Pe 10 septembrie l-au împușcat și pe celălalt, spunându-mi că este pestă. Nu mi-au arătat niciun act, au intrat în curte și mi-au împușcat ultimul porc, avea 140-150 de kilograme, deși el mânca, era vioi. M-au chemat la Slatina și mi-au spus că îmi fac dosar de despăgubire doar pentru porcul împușcat de el. Doamna Pițur (n. red. – medic veterinar) mi-a spus că așa vor ei să mă despăgubească. Mi-au spus că nu trebuie să văd niciun act, că analizele nu sunt plătite de mine. Nemulțumirea mea este de ce nu îmi despăgubesc și celălalt porc mort, pentru că era sub supravegherea lor. Mi-au spus că mai stăm de vorbă peste 90 de zile despre bani, dacă vin banii peste 90 de zile. Ei ar fi trebuit să vină să verifice porcul în fiecare zi, pentru că era sub supraveghere, nu a trecut nimeni. Ar fi trebuit să vină să vadă ce se întâmplă cu porcii”, a spus Marin Andrei, nemulțumit.    

Omul spune că focarele de pestă porcină în zona Scornicești au pornit de la fermele din zonă, unde autoritățile au ucis preventiv zeci de mii de porci.

Marin Andrei crede că fermele au umplut câmpurile cu dejecții.

„Focarele au plecat din fermele din zonă. Ele ne-au umplut de pestă, pentru că împrăștie dejecțiile pe câmpuri, în zona Negreni, pe câmp este plin de bălegar de la porci. Seara venea miros greu din fermele de la Negreni tocmai la noi, la Bălțați. Asta vor, să nu mai creștem porci, să nu mai avem nimic în curți!”, a mai spus gospodarul din satul Bălțați.

Contactați telefonic, reprezentanții DSVSA Olt au precizat că omul nu va fi despăgubit pentru porcul mort, deși gospodăria era sub supraveghere oficială, ci doar pentru cel ucis.

Într-un răspuns la petiția pe care Marin Andrei a înaintat-o DSVSA Olt, solicitând să i se spună de ce nu va fi despăgubit și pentru porcul mort, pentru că este evident că a murit de pestă, autoritățile din județ arată că „ potrivit HG 1214/2009 (modificat cu HG 484/2018), despăgubirile se acordă pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în baza evaluărilor făcute de comisa de evaluare prevăzută la art. 7 alin 1 și a documentației prevăzute prevăzute la art. 11. Pentru suina cu crotalia RO 3575818001 pentru care mortalitatea s-a înregistrat la data de 9.09.2021, nefiind efectuată uciderea și evaluarea, nu se poate acorda despăgubire”.

Potrivit unor surse, legislația este concepută în așa fel încât numărul porcilor despăgubiți să fie cât mai mic. Cazul din satul Bălțați, Scornicești, nu este singular și ar fi sute de situații de acest gen, la nivelul județului.

foto: arhivă

sursa: gazetaoltului.ro