VIDEO. Polițiști din Olt și reprezentanți ai platformei industriale din Slatina, protest în Capitală

54 de persoane, polițiști din Olt și reprezentanți ai platformei industriale din Slatina, au participat miercuri, 17 august, la o acțiune de protest în fața Guvernului, unde și-au strigat nemulțumirile alături de alți colegi din țară.

Liderul Sindicatului Național al Politiștilor și Personalului Contractual, filiala Olt, Cristel Ioțu, a precizat că protestele vor continua și în perioada următoare.

„Nu este prima acțiune de protest, pichetările au început în urmă cu două săptămâni, am fost la Ministerul Muncii, la Ministerul de Finanțe. Astăzi (n.red. -17 august), am fost la Guvern, urmând să facem un marș la sediile partidelor din alianța de guvernare, PNL și PSD. Din Olt au fost prezente 54 de persoane, pentru că acțiunea este organizată de Cartel Alfa, ni s-au alătura și reprezentanți ai platformei industriale. Noi cerem aplicarea legii, vom continua protestele și în perioada următoare”, a spus Ioțu.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, principalele revendicări generale privesc:

– aplicarea Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 – Anexele VI și VIII (referitoare la militari, polițiști și personal contractual), anexe care privesc in integrum familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională; în fapt, legea a fost ,,șuntată”, în ultimii ani, prin ordonanțe de urgență ale Guvernului, care ne-au sfidat tuturor drepturile/interesele economice, sociale și profesionale;

– acordarea unor sporuri prevăzute de lege, dar lăsate în aria de aplicare (subiectivă) a ordonatorilor de credite (de exemplu, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, având drept scop eficientizarea Poliției judiciare, este aplicat discreționar în MAI, la nivel minimal, deși Legea-cadru nr. 153/2017 îi dă dreptul ministrului să ridice cuantumul acestuia la 25%);

– actualizarea și recalcularea pensiilor militare de stat – conform Legii nr. 223/2015 -, acestea fiind și ele ,,înghețate”, în ultimii ani, tot prin OUG, ba chiar supraimpozitate de către Guvern, în mod discreționar, începând cu 2022.