Fermierii din Olt, încurcați de o adresă a Ministerului Agriculturii. Trebuie sau nu să emită bon fiscal!? Păunel: „Este un element de noutate ce contravine Codului Fiscal”

Ministerul Agriculturii a emis, pe 27 octombrie, o adresă prin care făcea precizarea că fermierii care vând legume către cumpărători persoane fizice au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale, chitanță și factură. Adresa semnată de secretarul de stat Ion Găman a fost transmisă către toate direcțiile agricole județene din țară. Fermierii sunt contrariați de această adresă, spunând că PFA-urile, II-urile sau IF nu au obligativitatea de avea casă de marcat, atâta timp cât au calitatea de producători agricoli conform Codului CAEN, fiind pe norma de venit începând cu anul 2014.

Adresa Ministerului Agriculturii a ajuns și la Direcția Agricolă Olt, iar directorul instituției, Gabriela Andronie, a precizat că a transmis-o către  UAT-uri, deși recunoaște că fermierii sunt exceptați de la emiterea bonului fiscal atunci când își vând producția de legume.

„Vorbim despre persoanele fizice autorizate și persoanele juridice care comercializează către persoanele fizice, adică ei dau către persoane juridice, către supermarket-uri ei dau pe bază de factură, chitanță sau cu ordin de plată. Dacă o persoană se duce să cumpere de la fermier, vânzarea se face pe bază de filă de carnet de comercializare. În acea adresă, se precizează că persoanele fizice autorizate și persoanele juridice dacă vând către persoane fizice, sunt obligate să dețină casă de marcat, să elibereze bon fiscal la solicitarea cumpărătorului și factură. În legislație, există excepții. Astfel, aceste persoane fizice autorizate și juridice, dacă comercializează producția proprie, nu sunt obligate să dea bon fiscal. Dacă vând în piață, nu trebuie să emită bon, că intră la excepții. Am comunicat și primăriilor această adresă, prin care trebuie să-i anunțe pe fermieri că au obligația să dețină case de marcat. Era și până acum această obligație, dar nu se aplica. Ei sunt și acum exceptați pentru producția proprie, inclusiv cei care fac comerț”, a spus directorul DAJ Olt.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că adresa contravine Codului Fiscal, pentru că fermierii sunt exceptați de la eliberarea bonurilor fiscale.

„Este o adresă trimisă în teritoriu și către UAT-uri de către Ministerul Agriculturii, este un element de noutate ce contravine Codului Fiscal din România. Dacă ne uităm la acea adresă, este trecut doar primul articol din Lege, nu și excepțiile. Acele excepții încă există în Codul Fiscal al României, iar fermierii care sunt organizați în PFA, II și IF și vând în piețele agroalimentare, sunt pe norma de venit, nu au obligativitatea de a emite bon fiscal. Ei emit doar factură și chitanță, atunci când vând în piețele de gros sau când vând en-gros de acasă. Cei care vând totuși în piețele agroalimentare sau la kilogram nu pot emite niciun documente, pentru că tu nu poți da factură fiecărui om și așa mai departe. Piața nu îți poate pune o ștampilă pe o factură pe care sunt trecute diverse persoane, dar, atunci când pleacă de acasă, are avizul de însoțire a mărfii, pe care se poate pune o ștampilă de la piața respectivă. În principiu, cei care sunt organizați ca PFA, II, IF, pentru că vând o cantitate destul de mare, ar fi bine să folosească documentele din legislație fără suspiciuni, adică factură și chitanță. Nici noi nu am înțeles ce este cu această hârtie. Repet, conform legislației, pentru PFA, II, IF, care sunt pe norma de venit și au cod  CAEN de producție, care începe cu 01, tot ce e în categoria 01, nu există obligația de a emite bon fiscal și a deține casă de marcat. În schimb, nu ne ține nimeni să nu ne luăm, dar fermierii nu își iau, pentru nu au obligația”, a  spus Ion Păunel.

Totodată, Ion Păunel a precizat că o altă problemă de care se lovesc fermierii este E-factura, fermierii fiind nevoiți să adopte acest mod de plată, deși legislația este neclară la acest moment.

„Mai avem o altă problemă cu E-factura…De la 1 iulie sunt categorii de produse, printre care legumele și fructele, adică cei organizați ca PFA, II, IF trebuie să-și facă acest spațiu spațiu privat virtual și să încarce factura direct către ANAF. În urma unui control de la ANAF, ne vom pomeni că ne vor spune că nu am făcut această E-factura. De la 31 octombrie E-factura devine obligatorie. Nimeni nu m-a lămurit cu această E-factura. Noi trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru fermierii care sunt organizați ca PFA, II, IF, că trebuie să folosească acest mod de plată, pentru că, dacă s-au organizat așa, înseamnă că au avut un proiect european și acolo își decontează anumite plăți și au obligativitatea de a vinde o anumite cantitate produsă. Avem Sprijinul cuplat, tot pe factură, ajutoarele de minimis tot pe factură. Momentan, instituțiile le primesc, dar s-ar putea să ne pomenim pe Legume-ciclul II și la Sprijinul Cuplat că nu mai sunt recunoscute facturile care sunt emise după 1 iulie. Atunci fermieri vor fi în imposibilitatea de a-și primi drepturile. Am solicitat Ministerului Agriculturii o perioadă de câteva luni în care să se facă informări. Dacă nu este pentru fermieri, să se specifice în lege că nu este. Noi suntem de acord cu această măsură, dar să știe fiecare ce are de făcut”, a conchis Păunel.

Adresa Ministerului Agriculturii