Conducerea CAO explică de ce a crescut tariful la apă

În cadrul unei conferințe de presă în care au anunțat stadiul investițiilor, reprezentanții CAO au explicat și de ce a fost majorat tariful la apă, acesta ajungând la aproape 15 lei mc, de la 1 ianuarie 2023. Practic, asigurarea cofinanțării pentru investițiile propuse, dar și creșterea cheltuielilor pe care le-a avut compania în 2022 față de 2021 au dus la majorarea prețului la apă în județul Olt, un tarif unic pe care îl plătesc oltenii.

Banii pentru investițiile realizate vin după cum urmează: fondul de coeziune (85 la sută), buget de stat (13 la sută), 2 la sută buget local și 6 la sută CAO. Pentru ca instituția să poată acoperi partea de finanțare, trebuie să facă un împrumut, în valoare de peste 14 milioane de euro, și să demonstreze că poate rambursa, efectele fiind creșterea tarifelor.

Potrivit CAO, strategia de tarifare a fost realizată în urma unei analize cost-beneficiu, iar aprobarea contractului și asigurarea finanțării s-a făcut cu condiția majorării tarifelor pentru serviciile oferite.

 „În ultimul timp au apărut câteva partide, de buzunar aș zice, care vor să-și facă campanie pe seama prețului la apă. Nu mi se pare normal. (…) Avem în plan să facem aceste investiții, să scăpăm de aceste probleme legate de turbiditate, de întreruperi și de calitatea apei. Avem instalații vechi de zeci de ani pe care trebuie să le înlocuim, extinderea rețelei. Toate acestea nu le putem face din bugetul propriu, ci cu ajutorul acestor fonduri care vin în mare parte de la UE. Avem și noi o contribuție a noastră, bani pe care trebuie să-i împrumutăm. Toate acestea au generat costuri, pe care trebuie să le acoperim din tarif. Se lucrează în oraș, pe cel puțin 100 de străzi în acest moment. Noi trebuie să punem în aplicare și această strategie tarifară, care a fost corelată și cu inflația”, a spus directorul CAO, Cătălin Ușurelu.

Cei de la CAO spun că le-au crescut cheltuielile materiale cu 11 la sută, cele cu carburantul au crescut cu peste 60 la sută, cele pentru energia electrică au crescut cu 57 la sută, cheltuielile cu lucrările și serviciile au crescut cu 65 la sută, cele cu salariile au crescut cu 10 la sută (majorarea salariului minim).

Prin investițiile realizate, CAO se așteaptă la creșterea calității serviciilor, reducerea pierderilor, a consumului de energie, conformarea la cerințele UE.

Printre investițiile planificate în infrastructura de apă se numără:

-opt sisteme de alimentare cu apă existente (Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Scornicești, Potcoava, Bălteni-Perieți-Schitu.

-șase sisteme de alimentare cu apă noi (Gostavățu-Băbiciu-Scărișoara, Dobrosloveni-Fărcașele, Rusănești, Giuvărăști-Izbiceni, Tudor Vladimirescu și Vârtop, astfel:

reabilitarea unui număr de 79 de puțuri forate, execuția unui număr de 30 de puțuri forate noi, reabilitarea sau înlocuirea a peste 53 de km conducte de aducțiune, execuția a peste 10 km conductă aducțiune, reabilitarea a peste 96 km rețele de alimentare cu apă, construcția a 13 stații de pompare apă potabilă, construirea a unui număr de 7 stații tratare apă potabilă.