Fermierii olteni au scos zeci de utilaje pe străzile municipiului Slatina, în semn de protest față de dezinteresul autorităților la problemele cu care se confruntă, în această perioadă. Zeci de tractoare și alte utilaje agricole s-au deplasat cu viteză redusă vineri, 7 aprilie, în Slatina. O coloană de utilaje a intrat în Slatina dinspre Brebeni, iar alta dinspre Valea Mare, joncțiunea fiind făcută în sensul giratoriu de la Gara Slatina.
Practic, fermierii s-au întâlnit în sensul giratoriu din proximitatea Gării Slatina, mergând apoi pe traseul: Bulevardul A. I. Cuza – strada Vintilă Vodă – strada George Poboran – Strada Constantin Brâncoveanu.
Acțiunea de protest a fost organizată de către fermierii membri în Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, în mai multe orașe din țară.
„Având în vedere contextul economic și social deosebit de complex, lipsa de acțiuni a autorităților naționale și europene la notificările transmise anterior, în repetate rânduri, a sumelor compensatorii derizorii alocate fermierilor români și a lipsei oricăror perspective de stabilitate a pieței de cereale din România, a atitudinii relaxate pe care o afișează decidenții europeni, atitudine pe care o considerăm sfidătoare la adresa eforturilor pe care fermierii noștri și cooperativele le-au depus pentru a face față concurenței neloiale acerbe provocată de fluxurile necontrolate de marfă de proveniență ucraineană, vă transmit lista problemelor cu care ne confruntăm și pentru care solicităm autorităților naționale să întreprindă măsuri de rezolvare privind:
1.Eliminarea scutirii taxelor vamelor pentru import și blocarea cu produse agricole din UCRAINA
Solicităm următoarele:
- Activarea rapidă a stării de salvgardareșireintroducerea taxelor vamale pentru importul de produse agricole din Ucraina.
- Reintroducerii obligativității certificatului fito-sanitar la frontieră pentru a respecta standardele și condiționalitățile europene pe care fermierii români le respectă, cu costuri ridicate.
-Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, în funcție de destinație, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei și prioritizareamărfurilor românești.
-Asigurarea trasabilității importurilor și tranzitului printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea și destinația mărfurilor agricole.
-Verificarea, controlarea, înregistrarea și monitorizarea exigentă a fiecărui camion/vagon intrat în România.
-Transferul tuturor sumelor necheltuite de către România din Fondul de Coeziune, programarea anterioară, de cca 10 miliarde euro, către investiții în irigații și pentru ameliorarea situației de criză din agricultura țării, reabilitării infrastructurii mari (rutiere-feroviare-maritime), investiții de dragare a Dunării si căilor navigabile din România și finanțarea creării unei infrastructuri ale formelor de asociere cu rol economic ale producătorilor cu o rețea de spații de depozitare regionale si procesare, mai multe dane de-a lungul Dunării. - Realizarea unei analize de impact asupra importurilor de mărfuri ucrainiene scutite de taxe vamale care au ajuns în UE prin prisma tuturor fermierilor afectați și compensarea corectă(impact estimat la minimum 3 md euro, doar în România).
-Reciprocitatea recunoașterii certificatelor sanitar veterinare de export cu țările asiatice.
-Acordarea de garanții guvernamentale pentru producătorii și cooperativele care exportă marfa proprie acestora și membrilor, direct/bilateral către alte destinații.
2.Urgentarea acordării despăgubirilor în integralitate pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022, respectiv suplimentarea bugetului de la 300 mil lei până la 800 mil lei, cât este necesar pentru a ajuta financiar cu 1.500 lei per ha conform Procesului Verbal de constatare și evaluare a daunelor.
3.Realizarea și aprobarea unui pachet legislativ destinat fondului funciar, care să cuprindă:
Aprobarea în Parlament și promulgarea de către Președintele României a Plx. nr. 455/2022 prin care se introduce perioada minimă de 7 ani pentru arendarea terenurilor agricole, cu termen de aprobare în Parlament până la 15 mai 2023.
Proiect legislativ prin care se creează un instrument bancar pe termen lung, pentru achiziția de terenuri agricole de către fermierii autohtoni, cu dobândă subvenționată cu sprijinul FGCR/FNGCIMM.
Proiect legislativ pentru eliminarea inadvertențelor din Legea nr. 18/1991 prin care să se interzică amplasarea investițiilor în panouri fotovoltaice pe terenurileagricole din amenajările pentru irigații.
4.Reglementări fiscale privind impozitarea firmelor, acordarea de facilități fiscale, eșalonări la plată, plata în termen către fermieri a TVA de rambursat, etc.
5.Implementarea unei strategii naționale de depozitare, procesare, valorificare pe piață a produselor finite, în țara noastră, UE și țări terțe, cu repartizarea pe zone agricole pentru a reuși să contrabalansăm importul de produse cu valoare adăugată.
6.Elaborarea și aprobarea unui proiect legislativ pentru modificarea Legii 204/2008 privind protejarea exploatațiilor agricole.
7.Înființarea și operaționalizarea Sistemului Național de Gestionare și Control Integrat al Riscurilor din Agriculturăpână în 2025.
8.”GROW SOIA”– Creionarea unei strategii agricole ambițioase pentru ca România să devină pionier pe un anumit segment de piațăîn UE sau dezvoltarea accelerată, sustenabila a sectoarelor de interes agricole din România, care să acopere necesarul din piața comunitară fără a mai fi nevoie să se apeleze la importuri.
9.Operaționalizarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare (Legea 133/2019-termen prorogat pentru a treia oară până la 1 iul 2023.
10.Profesionalizarea instituțiilor publice, formarea și promovarea unor leaderi puternici care să se impună la nivel european, să apere interesele României. Adunarea mai multor date economice și statistice la Ministerul Agriculturii în baza cărora să realizeze strategii și comunicarea datelor și către mediul de afaceri.
Agricultura trebuie să rămână un domeniu cheie în PIB-ul României, însăîn acest an majoritatea producătorilor agricoli vor fi puși în situația de a-șiînchide fermele din cauza costurilor mari de înființare a culturilor agricole, iar perspectiva unor prețuri de vânzare mici, sub costuri, chiar în condițiile unor producții bune nu vor aduce salvarea fermierilor”, se arată într-un comunicat de presă al UNCSV.