Senatorul Liviu Voiculescu, printre inițiatorii Schemei de Certificare Voluntară DOR

Senatorul Liviu Voiculescu se află printre inițiatorii Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România – DOR”, prin actul normativ urmărindu-se susținerea activităților de promovare a produselor agroalimentare românești.

Schema este voluntară și se aplică etichetării produselor agroalimentare care utilizează, în procesul de fabricație, materii prime de bază, de origine românească, și care respectă cerințele prevăzute în lege, autoritatea competentă responsabilă cu implantarea fiind Ministerul Agriculturii.

„România are un patrimoniu gastronomic național care, din cauza lipsei unei strategii clare de brand de țară, dar și a unei strategii coerente, în domeniul agroalimentar, nu este valorificat la adevăratul potențial și nu susține corespunzător valoarea adăugată autentică, creată de producătorii români. Pentru a veni, deopotrivă, în sprijinul consumatorilor și al producătorilor români, propunem introducerea unei scheme de certificare voluntară ‘De Origine România – DOR’, la care să aibă acces producătorii și procesatorii români, schemă care va garanta faptul că produsul alimentar achiziționat este realizat pe teritoriul României și fabricat din materii prime de origine românească. Introducerea unui certificat DOR, prin care este atestată originea românească a materiilor prime, reprezintă un element de mândrie națională, dar și un instrument transparent care poate ajuta consumatorul, în procesul de achiziție. Dată fiind noutatea logo-ului DOR și a garanțiilor de certificare a calității produselor românești, într-o piață unică europeană, de peste 400 milioane de consumatori, în vederea sprijinirii competitivității operatorilor economici certificați DOR, propunem ca, începând cu 1 ianuarie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să asigure credite bugetare pentru promovarea produselor românești certificate DOR”, a precizat senatorul liberal Liviu Voiculescu.

Pentru obținerea certificatului de calitate DOR, producătorii și procesatorii trebuie să îndeplinească un set de condiții stricte, cuprinzând originea produselor, atestarea ca producător, autorizație sanitar-veterinară, caracteristicile produselor, declarații pe propria răspundere privind proveniența și arealul produselor agroalimentare.