Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt a înregistrat, în cursul lunii iulie 2023, nouă accidente de muncă, șapte persoane suferind incapacitate temporară de muncă, iar doi angajați au murit în timpul programului de lucru.
Astfel, un bărbat de 56 de ani, care era angajatul unei firme de distribuție, a murit pe 21 iulie, după ce a făcut o livrare, în Slatina.
Șoferii din trafic au sesizat că se întâmplă ceva cu bărbatul, care se afla în mașină, și au chemat cadrele medicale.
„Era angajat la o firmă de distribuție din Dolj, de curierat. A efectuat o livrare în municipiul Slatina, apoi a urcat în mașină pentru a-și continua activitatea. L-au găsit alți conducători auto care erau în trafic. Au observat că era parcat necorespunzător, s-au dat jos din autoturismele lor, au început să-i pună întrebări și au văzut că nu le răspunde. Atunci au sunat de urgență la apelul 112, iar cadrele medicale nu l-au mai putut salva și au constatat decesul acestuia. Cauza decesului este una patologică”, a declarat Bogdan Țucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.
Totodată, angajatul unei firme de construcții din București, un bărbat de 54 de ani, din Poboru, care se ocupă de reabilitarea Stației de tratare a apei din satul Salcia, comuna Slătioara, aflată în administrarea Companiei de Apă Olt, a murit în timpul programului de lucru, pe 24 iulie.
Amenzi, pentru munca la negru
În luna iulie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 184 controale la firme din domenii, precum: construcții, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.
În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 280 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:
• neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de
• muncă;
• neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;
• netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
• neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
• neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;
• neefectuarea controlului medical periodic,
Pentru cele mai grave s-au aplicat 104 sancțiuni, din care 95 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 72.000 lei.
Totodată, în luna iulie 2023, inspectorii de muncă au identificat două persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un angajator din Slatina – restaurante, 1 persoană la un angajator din Bucureşti, punct lucru Slătioara – construcţii), celor 2 angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei.