Adevărul despre centrala termică pe gaz – când poți să o montezi și când nu?

În condițiile în care țintele de emisii de carbon și obținerea de energie din combustibili fosil sunt din ce mai restrictive, mulți români își pun deja întrebarea dacă mai pot sau nu investi în centrale termice de apartament pe gaz. Și pentru că legislația este în continuă schimbare și termenele pentru renuntare la acest tip de centrale sunt din ce în ce mai aproape, ne-am gândit să venim cu câteva informații și precizări în ceea ce privește adevărul despre centala termică pe gaz  –  când poți să o montezi  și când nu?

Ce trebuie să știi despre centrala termica pe gaze de apartament?

Chiar dacă normativele europene privind utilizarea de anumite surse de energie încearcă să stabilească o serie de termene în privința renunțării la variantele de energie poluante, nu există încă termene clare și precise în legile care au fost publicat, cu toate amendamentele și modificările lor.

Criza energetică un factor al modificărilor legislative

Date fiind criza energetică și posibilitățile materiale diferențiate, o lege care ar forța firmele și populația să se orienteze într-un termen foarte scurt, spre alte surse de energie  sau de instalații ecologice, ar putea să genereze conflicte sociale.

3 milioane de centrale pe gaz în România

În aceste condiții, cei aproximativ 3 milioane de posesori de centrale termice pe gaz nu trebuie să se îngrijoreze, că în 2-3 ani ar putea fi nevoiți să renunțe la investițiile lor și să fie obligați să treacă la alte variante de instalații.

În plus legile și amendamentele au în vedere în principal noile proiecte de construcții și mai puțin ceea ce există deja.

Din 2026 pentru instituțiile publice și din 2028 pentru persoanele juridice și fizice ar trebuie să se producă schimbarea și trecerea spre utilizarea de energie din surse regenerabile. Toate noile construcții  nu vor mai putea beneficia de centrale individuale pe gaz sau alte forme de combustibili fosili, pentru apartamente sau spații locative, ci de centrale termice pentru întreg imobilul.

Cei care au deja centrale termice de apartament pe gaze vor putea să le mai folosească o perioadă sau vor avea dreptul să le înlocuiască cu altele noi cu performanțe energetice mai bune. Pentru trecerea la noile normative sunt prevăzute și compensații, care să grăbească adoptarea noilor măsuri. Noile centrale termice sunt eficiente, funcționând în condensație, cu o amprentă de carbon redusă față de modelele convenționale. 

Unele modele de centrale termice care funcționează în condensare și sunt potrivite pentru apartamente si case mici. 

Centrala termica Immergas Victrix Tera 24/28 1 Erp este soluția perfectă pentru cei care doresc eficiență și calitate într-un pachet compact. Proiectată cu atenție la detalii, această centrală oferă toate avantajele tehnologiei condensării, garantând o performanță optimă și un consum redus de energie.

Caracteristicile sale de top includ funcții de ultimă generație care promovează eficiența și simplitatea. Astfel, indiferent de complexitatea nevoilor tale, Victrix Tera le satisface cu ușurință. Datorită designului său compact, montajul devine o treabă ușoară, fiind ideală pentru spații restrânse sau chiar pentru montaj în exterior, în zone parțial protejate.

Viessmann Vitodens 050 B0KA 25 kW

Centrala termică Viessmann Vitodens 050 B0KA 25 kW, pe gaz și cu capacitate de condensare, oferă eficiență de top și conectivitate inteligentă prin aplicația ViCare. Cu caracteristici avansate precum arzătorul MatriX-Plus și controlul combustiei Lambda Pro, această centrală garantează performanță și economie energetică de lungă durată.

Evident că problema trecerii la surse alternative energetice, din surse regenerabile, mult mai ușor de procurat, mult mai ieftine și mai puțin poluante ar trebui să fie o preocupare pentru toți, nu o decizie impusă prin lege.

Este mult mai economic și mai  responsabil să recurgi la sisteme de încălzire și climatizare, care să protejeze planeta și să asigure un viitor mai sigur și mai stabil pentru generațiile viitoare.

De aceea trecerea treptată la sisteme termice de tip pompe de căldură sau care apelează la energie obținută din surse proprii, precum panouri solare sau fotovoltaice reprezintă în clipa de față cea mai bună și mai sigură metodă pentru a obține costuri de întreținere mai bune și a beneficia de centrale în acord cu ceea ce pregătește legea.

În cazul în care întâmpinați greutăți în a alege tipul de centrală cel mai potrivit și cel mai rentabil, pe termen lung, în acord cu legislația actuală, este bine să apelați la firme specializate din domeniu.

Pana la noile stipulări legate de acest domeniu, este bine ca toți cei care au în proiect renovări sau construcții complet noi să se orienteze spre tehnologii cât mai economice și ecologice.

Un sfat avizat și o decizie înțeleaptă, care nu implică  neapărat cele mai mici costuri, se poate dovedi o alegere foarte bună pe termen mediu și lung.