Dosarul Crevedia: PÎCCJ face cercetări in rem pentru infracțiunea de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au anunțat duminică dimineață, 27 august, că au preluat dosarul Crevedia și efectuează cercetări in rem pentru infracțiunea de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, în cursul zilei de 26 august 2023.

În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal)

A fost începută cercetarea la fața locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptați ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR, experți de la Institutul Național de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiției, specialiști de la INSEMEX Petroșani, inspectori de inspecția muncii, ofițeri din cadrul IPJ Dâmbovița.    

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, iar pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, anunță PÎCCJ.

Potrivit IGSU, explozia de la stația GPL din Crevedia, din 26 august, s-a soldat cu 58 de victime, după cum urmează:

-8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);

-50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Patru pacienți cu arsuri grave sunt transferați la unități medicale din străinătate.

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia ar aparține fiului primarului din Caracal, Ion Doldurea. Aflat la primul mandat din partea PSD, edilul a intrat în direct la un post de televiziune național și a dat câteva detalii despre catastrofă, spunând, totodată, că este plecat în străinătate.

Potrivit evz.ro, depozitul GPL ar fi funcționat ilegal.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat duminică, 27 august, că nu s-au făcut controale la această stație GPL, pentru că nu funcționa.

Reamintim că peste 3.000 de localnici din zonă au fost evacuați, după explozia de la Crevedia.

sursa foto: facebook IGSU