Prefectul de Olt, după ce mai mulți șoferi au ieșit pozitiv la drugtest: „Aparatele drugtest pe care le au nu sunt cele mai performante”

Mai mulți șoferi care circulau pe șoselele județului Olt, unii dintre ei implicați în evenimente rutiere, au fost testați pozitiv la substanțe psihoactive, în ultimele zile. Oltenii au scris zeci de mesaje pe rețelele sociale și s-au întrebat dacă drogurile sunt un fenomen la nivelul județului sau dacă aparatele folosite pentru testarea antidrog dau rezultate fals pozitive.

În cadrul unei conferințe de presă, prefectul de Olt, Mario DE Mezzo, a admis joi, 7 septembrie, că aparatele din dotarea IPJ Olt, două la număr, nu sunt cele mai performante. Acesta a precizat că IPJ Olt ar avea nevoie de cinci aparate de testare antidrog mult mai performante, cu o acuratețe ridicată, valoarea unui astfel de echipament ridicându-se la aproximativ 15.000 de euro.

„O problemă pe care am identificat-o, în discuția pe care am avut-o cu colegii de la IPJ Olt, din diferite structuri, a fost faptul că aparatele drugtest pe care le au nu sunt cele mai performante. Mi-au adus în atenție că este nevoie de un aparat nou, drager 5000, ei au nevoie de cinci. M-am angajat să găsesc finanțare pentru două astfel de aparate, un astfel de aparat costă aproximativ 15.000 de euro, înțeleg că acuratețea este cea mai mare. Este posibil ca motivul pentru care să fie precauți cu aceste informații să fie exact calitatea slabă a acestor aparate drugtest. Nu mă tem să spun asta public, mi-am luat angajamentul că  voi încerca să identific resurse financiare, să achiziționăm măcar două, voi încerca să fac asta în cel mai scurt timp”, a spus prefectul de Olt.

Dacă testele rapide efectuate pe stradă indică un rezultat pozitiv pentru substanțele psihoactive, șoferul este transportat la cea mai apropiată unitate medicală, unde îi sunt recoltate probe de sânge și urină. Aceste probe sunt lucrate de specialiștii de la Institutul de Medicină Legală București, rezultatele venind și în câteva luni.

Prefectul de Olt, Mario De Mezzo, a explicat că, de foarte multe ori, polițiștii insistă cu telefoane pentru a fi lucrate probele în anumite cazuri grave, iar rezultatele să vină mai repede.

„Testele efectuate acum pe stradă nu sunt făcute degeaba, avem o concluzie inițială și știm să plecăm mai departe cu analize de sânge, este un punct de plecare. Oltul trimite probele de sânge la București, această problemă mi-a fost semnalată în cadrul întâlnirii, recomandarea colegilor a fost ca IML-ul să achiziționeze aparatura necesară pentru efectuarea acestor analize de sânge local și să le distribuie local. Vom vedea care sunt procedurile și costurile ca acest lucru să se întâmple. Trebuie să fie telefoane și insistențe ca rezultatele să vină mai repede. Este o problemă la nivel național”, a adăugat prefectul de Olt.

fotografie ilustrativă, arhivă