DSP Olt reia raportarea COVID: „În Olt au fost înregistrate 1.748 de cazuri, 22 de persoane au decedat”

DSP Olt a remis miercuri, 13 septembrie, un comunicat de presă privind situația cazurilor COVID înregistrate în județul Olt, anul acesta. Menționăm că informații privind infectarea cu virusului SARS-COV2 nu au mai fost făcute publice din primăvara anului trecut. Statistica vine în contextul debutului sezonului rece, dar și a începerii Noului An Școlar.

Astfel, potrivit DSP Olt, au fost raportate 1.748 de cazuri confirmate cu infecția SARS-COV2, din care 22 de persoane au decedat. Reprezentanții DSP Olt au precizat că oltenii care au decedat, având și un test COVID pozitiv, erau vârstnici, cu boli asociate.

„În intervalul 01.01- 10.09.2023, la nivelul jud. Olt au fost inregistrate 1.748 cazuri confirmate cu infectia SARS-COV 2 , din care: 22 cazuri au decedat. În perioada 01 – 31.08.2023, la nivelul jud. Olt au fost inregistrate 167 cazuri confirmate cu infectia SARS-COV 2; în perioada 01 – 10.09.2023, la nivelul jud. Olt au fost inregistrate 151 cazuri confirmate cu infectia SARS-COV 2.

Masuri intreprinse de D.S.P. Olt in vederea prevenirii raspandirii virusului SARS- CoV 2:
-transmiterea catre spitale si medici de familie a metodologiei actualizate din 22.08.2023 privind supravegherea sindromului acut cu noul coronavirus ( COVID 19 );
-publicarea pe site-ul DSP Olt a materialelor informative privind criteriile de diagnostic si masurile de prevenire a infectiei cu noul coronavirus;
-transmiterea de materiale de informare, educare, comunicare catre asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari din localitatile jud. Olt, in vederea desfasurarii de catre acestia de campanii in randul comunitatilor si in scolile din mediul rural;
-transmiterea de materiale de informare, educare, comunicare catre asistentii medicali scolari si desfasurarea de catre acestia de campanii in scoli din mediul rural”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

În vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusului SARS-CoV-2, DSP Olt recomandă următoarele măsuri generale de protectie a populatiei privind: igiena mâinilor, igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură:
-Spălarea des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
-Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
-Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
-Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic.
Măsuri de protecție în școli
Accesul si fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea in institutia de invatamant de catre persoane desemnate de catre conducerea unitatii de invatamant.
Este recomandata intarea prin mai multe cai de acces pentru a reduce fluxul de elevi.
Toti elevii si personalul trebuie sa se spele/ dezinfecteze pe maini:
-imediat dupa intrarea in scoala si inainte de a intra in sala de clasa;
-inainte de pauza de masa;
-dupa utilizarea toaletei;
-dupa tuse sau stranut.
Se va verifica in permanenta daca grupurile sanitare permit elevilor sa-si spele si dezinfecteze mainile.
In cazul prezentei simptomatologiei respiratorii la unul din elevi sau personalul scolii este necesara purtarea mastii pana la stabilirea diagnosticului de boala.

Masuri de protectie in spitale si centrele de ingrijire si asistenta sociala
Personalul trebuie să poarte echipament de protecție adecvat când face screeningul pacienților la triaj. Se recomanda purtarea măștilor medicale de catre toti pacienții cu simptome de gripă sau care raportează posibila infecție COVID-19 si respectarea masurilor de igiena adecvată respiratorie și a mâinilor.
• Suspecții și cazurile confirmate trebuie ținuți separați.
• Se pastreaza cel puțin 1 metru distanță între pacienți.
• Se va limita deplasarea pacienților în unitatea sanitară pentru a reduce răspândirea potențială a infecției iar dacă un pacien ttrebuie mutat, planificați mutarea din timp: tot personalul și vizitatorii care vin în contact direct cu pacientul trebuie să poarte echipament de protecție.
• Se va realiza curățarea și dezinfectarea regulată a suprafetelor.
• Se va asigura o ventilație bună: dacă este posibil, deschideți ușile și ferestrele.
• Se va limita numărul de vizitatori/ pacient.
• Toți vizitatorii trebuie să poarte echipament de protecție personală și vizitele acestora trebuie înregistrate.

foto:arhivă