IPJ Olt nu știe câte teste antidrog efectuate șoferilor sunt infirmate de laborator. Secret în cazul tinerei de 26 de ani care a lovit șase mașini, pe strada Unirii din Slatina

Într-o solicitare adresată IPJ Olt am pus mai multe întrebări privind rezultatele pozitive la testele antidrog, testări efectuate pe stradă de către polițiști, însă răspunsurile au fost evazive. Demersul nostru a venit în contextul în care, mai multe zile la rând, polițiștii olteni au transmis că mai mulți șoferi, inclusiv dintre cei implicați în accidente rutiere grave, soldate cu victime, au ieșit pozitiv la substanțe psihoactive. Comunitatea locală a reacționat și s-a întrebat, pe rețelele de socializare, dacă procentul șoferilor care consumă droguri și apoi se urcă la volan este atât de mare, și chiar asistăm la un fenomen, sau dacă vorbim de rezultate fals-pozitive.

80 de teste efectuate, 29 au indicat prezența substanțelor psihoactive

Polițiștii olteni au efectuat, pe parcursul acestui an, 80 de testări antidrog ale șoferilor, dintre acestea 29 indicând prezența unor substanțe psihoactive.

„Vă comunicăm faptul că, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în perioada 01.01.2023-12.09.2023, au fost efectuate 80 de testări ale conducătorilor auto cu aparatul drugtest, 29 dintre acestea îndicând prezența unor substanțe psihoactive”, se arată într-un răspuns al IPJ Olt, pentru stirideolt.ro.

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Olt nu vrea însă să spună câte dintre testele pozitive la substanțe psihoactive au fost infirmate de probele lucrate în laboratoarele de specialitate, explicând că la nivelul instituției nu există o statistică în acest sens (SIC!!!). Menționăm că unele probe biologice prelevate șoferilor în acest an, care au avut un test rapid pozitiv, pe stradă, să nu fi fost lucrate nici până la acest moment, însă, în răspuns, nu se face referire la niciun raport toxicologic, nici chiar la probele prelevate în primul trimestru din 2023.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt nu există o evidență cu aspectele solicitate de dumneavoastră (n. red. câte dintre testele pozitive au fost infirmate de laborator).

Precizăm faptul că Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, stabilește obligația autorităților/ instituțiilor publice de a pune la dispoziție informațiile existente, în materialitatea lor și nu aceea de a prelucra anumite date pentru a obține ca produs final informațiile în forma solicitată.

De asemenea, amintim Decizia nr. 2495/2009 a Curții de Apel București, prin care s-a reținut că „Legea nr. 544/2001 nu impune niciunei instituții să prelucreze informațiile deținute pentru a furniza celor interesați un fel de statistici << a la carte >> ci se referă doar la furnizarea informațiilor în forma în care sunt deținute de instituție…”, se mai arată în răspunsul IPJ Olt.

Potrivit polițiștilor, rezultatul unui test antidrog efectuat pe stradă nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, șoferul fiind condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise. Probele biologice prelevate sunt transmise la Institutul de Medicină Legală București. Aici stau chiar și luni, fiind lucrate în funcție de interesul manifestat pentru dosar, dacă au fost sau nu victime.

Polițiștii olteni au în dotare două dispozitive certificate pentru depistarea șoferilor care consumă droguri și apoi urcă la volan.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt există 2 mijloace tehnice certificate pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența substanțelor psihoactive,  ambele fiind funcționale. Efectuarea unui test pentru detectarea prezenței în organism a unor substanțe psihoactive durează aproximativ 30 de minute”, au mai transmis reprezentanții IPJ Olt.

Întrebați câte accidente grave au avut loc pe șoselele județului Olt în care au fost implicați șoferi drogați, polițiștii olteni au precizat că unul singur, făcând trimitere la cel care a avut loc la Podul Olt, în urma căruia două persoane, soț și soție, au decedat.

 „La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în perioada 01.01.2023-12.09.2023 s-a produs 1 accident rutier având drept cauză principală conducere unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, din care au rezultat 2 persoane decedate și o persoană rănită ușor”, se mai arată în răspunsul IPJ Olt.

Numărul testelor antidrog efectuate în acest an este dublu față de cel de anul trecut. Astfel, pe parcursul anului 2022, polițiștii din cadrul IPJ Olt au efectuat 39 de testări ale conducătorilor auto cu aparatul drugtest, 11 dintre acestea indicând prezența unor substanțe psihoactive (n. red. în acest an au fost 80 de testări, în opt luni și jumătate, 29 pozitive).

Secret total în cazul tinerei de 26 de ani care a lovit șase mașini parcate pe strada Unirii din Slatina

Motivând că este în derulare procedura de urmărire penală, IPJ Olt nu a vrut să facă publice date din raportul toxicologic în cazul tinerei de 26 de ani care a lovit șase mașini parcate pe strada Unirii din Slatina, pe 24 august, pentru care drugtestul a indicat prezența a trei substanțe psihoactive, respectiv T1C MDMA, T2C MTD și T3C KET.

„Vă comunicăm faptul că procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, în conformitate cu art. 285, alin. (2) din Codul de Procedură Penală.

Totodată, art. 12, alin. (1), lit. f) din Legea 544/2001 prevede faptul că se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces”, se spală pe mâini IPJ Olt și în acest caz, care a scandalizat comunitatea locală.

În schimb, la nivel național, informații din dosare celebre au fost făcute publice, cu respectarea dispozițiilor legale privind confidențialitatea datelor cu caracter personal.