Echipa CN „Ion Minulescu” Slatina a câștigat Olimpiada Europeană de Hazarduri. Profesoara Angela Liță: „Mai sunt copii preocupați să facă performanță”

Echipa Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina, formată din elevii Simina Bilauschi, Annelise Cîrnaru, Luca Popa și Mihai Dinu, sub îndrumarea profesoarei Angela Liță, a obținut primul loc la Olimpiada Europeană de Hazarduri. Slătinenii au concurat cu alți 1.350 de elevi din peste 350 de echipe din zece state din Europa, reușind să treacă cu bine cele două probe, testul teoretic și realizarea unui eseu care să redea istoricul seismologic din zona Vrancea. În cadrul acestei olimpiade sunt verificate cunoștințe din Matematică, Chimie, Limba Franceză și Geografie, elevii prestigiosului liceu slătinean fiind cei mai buni.

Profesoara Angela Liță a participat, la începutul lunii decembrie, la festivitatea de premiere de la sediul Comisiei Europene din Strasbourg, totodată, vizitând sediile mai multor instituțiile europene.

„Am participat la Palatul Europei de la Strasbourg, a fost o festivitate foarte interesantă, au fost manifestări la care am fost invitați și am onorat Ziua Națională a României, pentru că toată lumea ne-a felicitat și a trebuit să explicăm semnificația zilei, că nu este ziua în care ne-am dobândit Independența, ci reîntregirea teritoriului. Am avut o echipă foarte solidă, cu multiple cunoștințe, care s-a descurcat minunat, iar Olimpiada a constat în două probe, una teoretică, în care ei și-au demonstrat capacitățile intelectuale și au răspuns la majoritatea întrebărilor foarte bine, și o probă practică, ce constă în elaborarea unui studiu, anul acesta au discutat despre zona Vrancea, zona seismică Vrancea și au prezentat riscurile pe care aceasta le implică pentru noi”, a spus Angela Liță.

Dascălul slătinean a asistat la dezbaterile din Parlamentul European, unde a explicat cum reușește să îndrume elevii către performanță la o disciplină ce nu face parte din programa școlară standard din țară. Totodată, profesoara Angela Liță a spus că mai sunt elevi care își doresc să facă performanță, deși numărul lor este tot mai mic.

„Sunt prezentate niște teme, ca și Olimpiada Internațională de Geografie, și, în funcție de acele teme, ne pregătim din timp, pregătim tot felul de tipuri de subiecte, este, de fapt, o olimpiadă contratimp, să răspundem la 60 de întrebări, în 60 de minute. Trebuie să fii foarte bine pregătit ca să obții un punctaj mare. Multe dintre teme sunt abordate la lecțiile de Geografie, altele la orele de Chimie, Fizică și Matematică. Este important cum fac ei aceste conexiuni, iar totul este contratimp. Din fericire, mai sunt copii preocupați să facă performanță, sunt puțini, dar sunt. Cine vrea să facă performanță, mă caută”, a adăugat Angela Liță, profesor de Geografie la CN „Ion Minulescu” Slatina.

Din echipă a făcut parte și elevul Mihai Dinu, care a precizat că, datorită participării sale la Olimpiadele de Matematică și Geografie, a fost foarte bine pregătit, iar acum a avut succes și la Olimpiada de Hazard.

„Eu am participat la Olimpiadele de Matematică și Geografie, consider că aceste cunoștințe m-au ajutat și la această olimpiadă. În primul rând, Olimpiada de Geografie are un rol foarte important, pentru că la Olimpiada de Hazard este necesară Geografia, iar Matematica m-a ajutat cu gândirea rațională și am reușit o rezolvare a problemelor mult mai bună”, a spus Mihai Dinu.