„Ne jucăm și lutul îl modelăm”, atelier creativ în cadrul căruia copiii din Slatina au învățat despre tradiții

Asociația „Împreună pentru Educația Viitorului” a deschis sâmbătă, 20 ianuarie, seria atelierelor creative, prima activitate desfășurată fiind „Ne jucăm și lutul îl modelăm”. Astfel, la sediul asociației, s-au întâlnit zeci de copii de la mai multe unități de învățământ din Slatina, pentru a se întoarce în timp și a analiza cum trăiau bunicii noștri.

Micuții au explorat costumele tradiționale românești, piesele de la războiul de țesut, obiecte pe care le foloseau strămoșii noștri, și au modelat lutul, o îndeletnicire curentă în urmă cu câteva decenii.

Copiii au avut ocazia să învețe tainele artei olăritului și să creeze la roată propriul obiect decorativ alături de meșterul popular ceramist Ionel Cococi, din comuna Vădastra, județul Olt.

 „Simţim nevoia să ocrotim şi să ne apropiem cu înţelegere şi căldură de copii. Atunci când în jurul nostru există şi copii aflaţi în dificultate, avem datoria morală nu numai de a-i ajuta, dar şi de a sădi în sufletul celor pe care îi educăm, dragostea pentru semeni. Scopul Proiectului „ATELIERE CREATIVE” este cunoaşterea tradiţiilor româneşti şi rolul important pe care acestea îl au în viaţa oamenilor din cele mai vechi timpuri, modul cum acestea au dăinuit peste timp. Conștientizarea copiilor din învățământul de masă, că în ciuda diferențelor dintre ei și copiii cu CES, copiii cu dificultăți de învățare sau defavorizați de condițiile sociale, aceștia din urmă pot dovedi că sunt capabili de fapte și gânduri frumoase, că știu, că pot, că simt și că, de asemenea, merită cunoscuți, apreciați, tratați cu înțelegere și respect, acordându-li-se astfel drepturi și șanse egale tuturor în procesul de integrare socială și educațională. Astfel, modelajul este o activitate recreativă, care ajută la dezvoltarea imaginației, a creativității și a percepției mediului înconjurător. Un simplu bulgare de lut a prins viață în mâinile copiilor și s-a  transformat într-un obiect decorativ unic”, a spus reprezentanta asociației, profesorul pentru învățământul preșcolar Elena Leulescu.

În perioada următoare, Asociația „Împreună pentru Educația Viitorului” va organiza ateliere dedicate Mărțișorului.