Consiliul Local Slatina a aprobat miercuri, 7 februarie, bugetul orașului pentru 2024, în cadrul unei conferințe de presă primarul Emil Moț prezentând investițiile pe care municipalitatea le va derula în acest an. Aproape jumătate din buget va merge către investiții.
Astfel, bugetul se ridică la aproape 450 de milioane de lei, în afara cheltuielilor de funcționare, sume importante mergând către investiții, pentru care au fost atrase și fonduri europene.
„Bugetul municipiului Slatina are o valoare de 449 de milioane de lei, în bani vechi undeva la 4.500 de miliarde de lei, este compus din 376.658.000 de lei la care se adaugă un excedent de peste 72 de milioane de lei, excedentul provine din banii pe care noi nu i-am cheltuit anul trecut, sunt lucrări care nu au fost finalizate, facturi ce nu au fost depuse și excedentul se rostogolește din 2023 în anul 2024. Am asigurat tot ce înseamnă cheltuieli salariale, bunuri și servicii, nu vor fi probleme pe parcursul anului 2024 privind plata salariilor, bunuri și servicii, tot ce este necesar ca să funcționăm. Pentru investiții sunt 120-130 de milioane de lei din banii noștri, dar și 90 de milioane de lei din fondurile europene, cam jumătate-jumătate”, a spus Moț.
Edilul a explicat cum au fost împărțiți banii pentru fiecare structură din cadrul Primăriei Slatina. Acesta a dat asigurări că toate străzile din oraș vor fi reabilitate, după finalizarea lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare.
„Poliția Locală Slatina are 2.300.000 de lei pentru achiziționarea de echipamente, este necesar să fie schimbate anumite camere, tot ce înseamnă supravegherea domeniului public în municipiul Slatina. La CSM Slatina, trebuie să facem o reparație la terenul sintetic, pentru că Secția de fotbal a crescut cu copii și juniori, avem multe cereri din partea părinților și vrem să le punem la dispoziție o infrastructură bună pentru copiii noștri, pentru ca ei să-și dezvolte talentul. De asemenea, tot la CSM Slatina, avem un buget de opt milioane de lei pentru tot ce înseamnă competiții, contracte sportive și prime, pentru fotbal, handbal și celelalte secții pe care le avem. În asistența socială, pentru că avem tichetele sociale de Paște și Crăciun, am asigurat aceste sume.
Partea de infrastructură ne interesează cel mai mult. Slatina este un șantier în lucru. CAO are investiții pe partea de canalizare și alimentare cu apă, iar noi, în paralel, avem foarte multe investiții, atât pe buget propriu, cât și pe fonduri europene. La DASIP, avem 5.700.000 de lei pentru extinderea iluminatului public în zona industrială, strada Tunari, strada Orhideelor, General Aldea, strada Constructorului, strada Profesor P.S Aurelian. De asemenea, pentru reparații străzi, marcaje rutiere, carosabil și locuri de parcare avem un buget de 4.900.000 de lei. Îmi cer scuze slătinenilor pentru disconfortul creat, atât pentru lucrările noastre, cât și pentru cele de la CAO, avem un buget de 20 de milioane de lei repartizat pentru investiții pe mai multe străzi, printre care: strada Recea, strada Theodor Burcă, strada Grigore Alexandrescu, Mesteacănului, Văilor, Ecaterina Teodoroiu, Mănăstirii, Ferdinand, Mihai Eminescu și Oituz. Pe lângă aceste străzi, pentru care avem repartizați banii, anul acesta vom face un contract cadru pentru reparații. Absolut fiecare stradă, care a fost afectată de aceste lucruri ale municipalității, va fi refăcută de la zero. Vreau să vă solicit răbdare, pentru că ne vom bucura cu toții de străzile refăcută”, a adăugat primarul.
Emil Moț a precizat că astăzi, 7 februarie, au început lucrările pe strada Oituz, urmând ca investiția să fie finalizată în toamna acestui an.
Totodată, se va continua programul de reabilitare termică a blocurilor de locuit, fiind alocată suma de cinci milioane lei. Astfel, 54 de blocuri sunt pe lista privind reabilitarea, în acest an. Din 2020 până în prezent, 164 de imobile din Slatina au fost reabilitate termic.