Echipament modern pentru personalizarea tratamentului pacienților oncologici, la Spitalul Slatina. Oprescu: Nu vom mai trimite aceste probe la București

Laboratorul de Anatomie Patologică de la Spitalul Județean de Urgență Slatina va fi dotat cu echipamente de ultimă generație, pentru personalizarea tratamentului pacienților diagnosticați cu cancer. Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că aceste dotări vor permite efectuarea imunohistochimiei (IHC), la Slatina, iar probele nu vor mai fi trimise spre a fi lucrate în Capitală.

Consilierii județeni au aprobat joi, 30 mai, proiectul privind „Dotarea cu aparatură de specialitate și digitalizarea Laboratorului de Anatomie Patologică de la Spitalul Județean de Urgență Slatina”.

Echipamentele vor permite diagnosticarea mai exactă a pacienților cu cancer, în vederea tratamentului personalizat, în funcție de profilul tumoral identificat de probele de laborator. Noile dotări ar veni mănușă celei mai mari unități medicale din județul Olt, care are personal specializat și spațiul necesar pentru noile dotări.

Practic, imunohistochimia (IHC) vine în completarea examenului histopatologic, aducând clarificări în ceea ce privește caracterul tumorii. Astfel, în funcție de aceste detalii, tratamentul poate fi personalizat, raportat la tipul tumorii.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că aceste dotări vor permite ca probele să fie lucrate la nivelul secției de specialitate din cadrul Spitalului Slatina, fără să mai fie nevoie trimiterea lor la București.

„Este vorba despre un proiect pe fonduri europene pe care îl accesăm la Spitalul Județean de Urgență Slatina, pentru dotarea Laboratorului de Anatomie Patologică. Vom putea ajunge la nivelul de a face la anumite tumori histochimia aici, la Slatina, să nu mai trimitem aceste probe la București”, a spus Marius Oprescu.

Proiectul are o valoare de 7,7 milioane de lei (inclusiv TVA) și este accesat de către CJ Olt prin Programul de Sănătate Prioritatea 7: Măsuri care susțin domeniile Oncologiei și transplant, Obiectiv Specific RS04.5-Asigurarea accesului egal la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranziției de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate (FEDR).