Moment ISTORIC, pe „1 Mai” Slatina. Proiectul noului stadion a fost prezentat copiilor de la CSM Slatina

Hotărârea de Guvern privind construirea noului stadion din Slatina, de 10.000 de locuri, a fost publicată joi, 6 iunie, în Monitorul Oficial, fiind parcurse toate etapele de avizare din cadrul CNI și Ministerului Dezvoltării. Momentul a fost marcat vineri, 7 iunie, la Stadionul 1 Mai, unde sportivilor legitimați la CSM Slatina le-a fost prezentat acest proiect. Bătrânul Stadion 1 Mai Slatina, cu o istorie de mai bine de un secol, va fi demolat.

Directorul CSM Slatina, Mihaela Stana, a precizat că beneficiarii noii arene, ce urmează să fie construită la Slatina, vor fi copiii, dar și toți cei care iubesc sportul.

Marcăm un eveniment important pentru sportul slătinean. Este vorba despre un proiect de suflet al primarului, care a redevenit realizabil pentru că au fost aprobați indicatorii tehnico-economici de realizare a obiectivului de investiții -Construire și dotare Complex Sportiv Stadionul 1 Mai. Infrastructura municipiului Slatina se va dezvolta, este un pas important din care sportul slătinean va avea de câștigat, principalii beneficiari vor fi copiii, iubitorii sportului cu balonul rotund și atleții slătineni, care vor asigura în continuare cele mai înalte performanțe și, cu siguranță, vor aduce un plus de imagine municipiului Slatina. Acești copii au venit alături de noi pentru a se bucura de realizarea noului obiectiv, reprezintă toate cele 16 secții sportive ale CSM Slatina. Ei vor fi beneficiarii acestei investiții”, a spus Mihaela Stana.

Președintele CSM Slatina, Cristian Schiau, a dat câteva detalii despre arena municipiului Slatina.

Sărbătorim împreună un eveniment de mare importanță, atât pentru CSM Slatina, cât și pentru comunitatea noastră, aprobarea construirii unui modern stadion în orașul nostru. Pe acest stadion au fost organizate primele evenimente sportive în anul 1920, în 1924 au fost construite primele tribune, pentru ca în 1930 să fie pentru prima oară omologat pentru a găzdui meciuri oficiale de fotbal. De a lungul timpului, acest stadion a suferit numeroase modifciări, dintre cel emai importante au fost demarate în preajma anilor 1970, când au fost construite primele tribune din beton, tot în acea perioadă a fost adusă echipa de fotbal Gloria Bârlad, devenind echipa orașului. Au fost fost construite d ela zero tribuna întâi, iar tribuna a doua a fost demolată. În 1974 a fost construită și tribuna a doua plus peluza unde este tribuna de scor. Cele mai importante modificări au fost făcute la începutul anilor 1980, când acest stadion a trebuit să găzduiască jocurile oficiale ale echipei FC Olt care activa în Divizia A, la acea dată. Primul meci oficial internațional găzduit de complexul 1 Mai a fost 1983 în cadrul preliminariilor Campionatului European de Tineret, când a avut loc meciul dintre naționala României și naționala Italiei. Atunci pe acest gazon au evoluat fotbaliști de talie internațională, precum Mancini, Viali, Miodrag Belodedici, Lăcătuș. Iată, că după zeci de ani suntem într-un moment pe care l-am așteptat toți, fie sportivii slătineni, fie iubitorii fotbalului. Un nou stadion modern cu o capacitate de peste 10.000 de locuri se va construi în Slatina. Demersurile făcute de autoritățile locale, în special de către primarul Emil Moț, alături de echipa sa, pentru construirea noii arene devenine relaitate. Hotărârea de Guvern pentru construirea noii arene care a fost luată în ședința de Guvern de ieri, condusă de premierul Marcel Ciolacu, căruia îi mulțumim pentru sprijinul acordat”, a spus președintele CSM Slatina, Cristian Schiau.

Noua arenă va avea peste 10.000 de locuri

Noul stadion al Slatinei va avea peste 10.000 de locuri, nocturnă, 40 de camere pentru sportivi, centru de recuperare și va putea fi parțial acoperit. Este o adevărată bijuterie, care răspunde cerinţelor de omologare pentru organizarea competiţiilor fotbalistice de Liga I naţional, dar și internaționale (categoria III UEFA).

Valoarea totală a investiției se ridică la 397.114.260 de lei, cea mai mare parte a sumei fiind suportată de CNI. Din valoarea totală a proiectului, suma finanțată de Primăria Slatina se ridică la 9.621.564 de lei.

Noua arenă va fi de tip „Panathenaic Stadium”, va fi pe amplasamentului actualului stadion și va avea 10.670 de locuri, cu o suprafață construită de 23.040 mp.

Suprafața de joc va fi refăcută, dotată cu gazon nou, sistem de irigare, drenare și degivrare. Totodată, pista de atletism va fi acoperită cu finisaj tip „tartan” turnat, va avea patru culori și va include șase piste drepte, în lungime de 100 metri, așa cum prevăd cerințele internaționale. Terenul de joc va avea 100×68 m, fiind încălzit și cu posibilitatea de acoperire parțială.

Vor fi amenajate: o lojă, masa presei, studiouri TV, sală de conferință, vestiare complet echipate, săli indoor, vestiare pentru arbitri, cameră pentru oficiali, vestiare pentru alți participanți, cameră de control cu vedere directă asupra tribunelor, cabinet medical, saună, sală de forță, cameră comandament securitate, spații de cazare pentru sportivii cantonați (40 de camere), spații de recuperare pentru sportivi. Stadionul va fi dotat cu sistem de nocturnă, dispus sub învelitoare.

Actualul stadion pe care își dispută jocurile CSM Slatina, echipă ce evoluează în Liga a II-a, va fi demolat

Potrivit proiectului de hotărâre, pe actualul stadion din Slatina, care are o capacitate de 12.000 de locuri, primele evenimente sportive au fost organizate în 1924.
„Stadionul din Slatina a apărut încă de la începutul secolului, odată cu înfiinţarea Societăţii Sportive Oltul Slatina, mai exact în perioada în care sporturile de echipă îşi făceau începuturile. Primele evenimente sportive pe acest stadion au avut loc în 1924, Slatina fiind printre primele oraşe din sudul ţării care au beneficiat de un stadion” se arătă în proiectul de hotărâre.

Oficialii grupării slătinene caută soluții pentru disputarea meciurilor din organizare proprie în sezonul următor, pentru că se va trece la demolarea actualului stadion.

În urmă cu două săptămâni, candidatul PNL pentru Primăria Slatina ar fi intervenit pe lângă Nicolae Ciucă, președintele liberalilor, să nu pună pe ordinea de zi proiectul privind construirea noii arene din Slatina. Liberalul care își dorește fotoliul de primar al municipiului Slatina a încercat să sacrifice un proiect important pentru oraș, în încercarea de a obține capital politic, practic, punând interesul său personal mai presus de cel al comunității locale. În urma discuțiilor pe care președintele CJ Olt, Marius Oprescu, și primarul Slatinei, Emil Moț, le-au avut cu premierul României, Marcel Ciolacu, prezent pe 26 mai la Slatina, Executivul a deblocat acest proiect important.