Ion Păunel: Kilogramul de roșii va pleca din fermele legumicultorilor din Olt cu 12-15 lei. În piețe, prețul va fi dublu

Fermierii din bazinele legumicole din Olt au plantat în solarii roșiile, plantele având nevoie de căldură de la centrale, pentru că noaptea temperaturile scad foarte mult. Legumicultorii spun că, în aceste condiții, costurile de producție sunt mari, iar primele roșii vor pleca din ferme cu 12-15 lei pe kilogram, urmând ca în piețe să aibă un preț dublu.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că echipamentele pentru căldura din solarii trebuie să fie performante, pentru că un tun de căldură nu face față la -3 grade Celsius.

„Fermierii noștri, ca de fiecare dată, încearcă să vină mai devreme pe piață, să producă legume proaspete, sănătoase, dar cu sacrificii foarte mari. Dacă în alți ani, în decembrie-ianuarie de abia terminam de defrișat, acum fermierii au început din luna noiembrie cu semănatul, repicatul, iar către finalul lunii ianuarie cei mai cutezători și cei mai pregătiți au început deja să planteze tomatele. Unii le au chiar foarte avansate, dar, în ultima perioadă, temperaturile scăzute, să nu uităm că este iarnă, au mai creat mici probleme fermierilor. Ca un sfat, și le-am spus de fiecare dată, mai sunt fermieri care l-au văzut pe vecinul că are centrală și vrea să facă și el și vine cu echipamente rudimentare, ineficiente. Un tun de căldură la -3 grade, nu vorbim de -9, -10, nu facem față. Atunci mai apar și surprize, înghețul distruge în totalitate culturile de tomate, ardeiul, vânăta”, a spus Păunel.

Primele roșii din fermele din județul Olt vor ajunge în marile piețe din țară la finalul lunii aprilie, iar prețul va fi cuprins între 20-25 de lei și poate ajunge până la 30 de lei pe kilogram. Fermierul de la Pleșoiu, Ion Păunel, a precizat că pentru un kilogram de roșii, costurile de producție sunt de șase-opt lei.

„Din informațiile pe care le am, culturile verdețuri au scăzut puțin ca atracție pentru fermieri, nu au mai pus în solarii, toată lumea se îndreaptă către această extra-timpurietate. De exemplu, la tomate este un preț bunicel, dar și costurile sunt foarte mari. Anul acesta le evaluez între 6 și 8 lei pe kilogram, din fermă. Atât îi costă pe fermieri să producă un kilogram de roșii, de la înființare până la recoltare. Din experiența anilor trecuți, din fermă vor avea un preț cuprins între 12-15 lei, în primele două săptămâni, ulterior rămâne undeva la 9-11 lei kilogramul. Dar pe piață, dumneavoastră le găsiți cu 20-25 lei chiar 30 de lei pe kilogram, primele trufandale. Din ce am vorbit cu fermierii, dar mai avem mult până acolo, primele roșii vor fi pe piață cam la final de aprilie, început de mai. Aceste tomate vor apărea o dată cu castraveții timpurii din zona Matca. Dacă noi suntem primii care ieșim cu tomate, zona Matca este fruntașă la castraveți”, a adăugat Ion Păunel.

2021 este primul an în care legumicultorii nu vor mai avea Programul Tomata. În aceste condiții, fermierii așteaptă un nou Ajutor de minimis pentru legumele cultivate în spații protejate.