CRIZĂ. Locuitorii unui oraș din Olt au doctor doar trei ore pe zi. Medic: „Am avut ofertă în Franța de 11.800 de euro pe lună”

Șapte medici de familie au murit, anul trecut, la nivelul județului Olt, iar tot mai multe localități rămân fără doctor sau au doar unul singur. Situația este una gravă în orașul Potcoava (Olt), localitate care are la acest moment un singur medic ce vine la cabinet doar trei-patru ore pe zi. S-a ajuns în această situație după ce medicul de familie din Potcoava, Alexandra Ţenescu (65 de ani), a murit în noiembrie din cauza COVID-19. Și celălalt medic de familie din Potcoava, confirmat cu virusul SARS-COV2 tot în noiembrie, a avut de tras de pe urma infectării, fiind în concediu medical chiar și acum. Astfel, cu un medic mort și cu un altul în spital din cauza COVID, orașul a rămas câteva zile în noiembrie fără doctor.

Forțați de împrejurări, reprezentanții CAS Olt l-au trimis la Potcoava pe mediul Gabriel Tudor (medic în comuna Icoana) să le suplinească pe cele două doctorițe.

Primarul din Potcoava, Manuel Enăchioaia, a precizat că problema medicilor de familie din oraș va fi rezolvată, pentru că un doctor tânăr a făcut toate demersurile pentru a ocupa cabinetul rămas liber după decesul Alexandrei Țenescu.

„Noi sperăm ca în câteva zile să avem medic în oraș. Medicul așteaptă deja aprobare de la DSP Olt, așteaptă să fie autorizat cabinetul. Spațiul l-a luat de la finalul lunii decembrie, l-a amenajat, a depus documentația către DSP Olt și așteaptă să obțină autorizația. După ce DSP Olt dă acest aviz, poate merge la CAS Olt ca să încheie contract. Sperăm ca săptămâna viitoare să-i dea drumul, cel mai târziu de la 1 februarie. Sigur va fi autorizat. Ce a ținut de noi, am făcut. Spațiul l-am pus la dispoziție. Noul medic care va veni este din Potcoava, dar lucra la Sibiu, se stabilise acolo. A vrut să se întoarcă acasă! Doctorul Tudor ține locul celeilalte doctorițe, că avem probleme și cu celălalt medic. Este tot în concediu, pentru că a avut COVID. Doctorul Tudor este medic la Icoana și vine după ora 15.00 la noi, stă până la 18.00. Este greu, a obosit. Domnișoara doctor este tot în concediu. Eu zic că vine la post, dacă nu se va pensiona. Dacă vine acest medic tânăr se mai liniștesc lucrurile, vom avea doi doctori. Doctorul Tudor a obosite și el, că merge și la Icoana și vine și la noi”, a spus primarul din Potcoava, Manuel Enăchioaia.

Un medic arab a vrut să vină în oraș

Edilul a precizat că un medic arab a fost interesat să preia postul liber din Potcoava, însă Colegiul Medicilor Olt nu i-a dat avizul.

„Un medic arab a vrut să vină la noi, dar nu a primit aviz de la Colegiul Medicilor Olt. În schimb, cei de la Tg. Jiu i-au dat, omul este medic la Tg. Jiu. El era din Craiova, la noi n-a mers. Am înțeles că era medic de Medicină Generală și nu avea specializarea de Medicină de Familie”, a adăugat primarul.

Președintele Asociației Medicilor de Familie Olt, medicul Mihai Ungureanu, a precizat că doctorul nu avea toate documentele în regulă.

„Am avut situații cu medici din Palestina care au vrut să vină în localități din Olt, dar nu aveau toate echivalările necesare. Un medic arab a vrut să vină la Potcoava, dar nu a avut toate actele în regulă. Ei s-au mutat dintr-o țară în alta și nu au avut continuitate. Avea doar facultatea terminată, iar acum, fără Rezidențiat, nu mai poate profesa. Medicul când termină facultatea nu primește parafă, trebuie să facă specializare, și apoi primește cod de parafă”, a spus medicul Mihai Ungureanu.

Ce spune medicul Gabriel Tudor, singurul medic din Potcoava

Medicul Gabriel Tudor vine câteva ore pe zi în cabinetul din orașul Potcoava, suplinind doctorul care este și acum în concediu medical, după ce a trecut prin infecția COVID. Celălalt cabinet medical din oraș, ce a fost al medicului răpus de COVID, este gol. Aici ar urma să se instaleze noul medic, dacă va obține toate avizele.

Medicul Gabriel Tudor spune să deficitul medicilor de familie va crește tot mai mult pe parcurs ce doctorii vor ieși la pensie. Mai mult de atât, mulți medici de familie aleg să plece peste hotare, unde salariile ating și 10.000 de euro pe lună. Doctorul spune că a avut ofertă de aproape 12.000 de euro pe lună, însă nu a plecat pentru că are familia pe meleaguri oltenești.

„Toți caută să plece în străinătate sau să fie doctori în orașele mari. O să fie un deficit și mai mare de medici de familie. Din ce știu eu, la nivel național sunt 500 de comune mari fără medici de familie. Cu cât trece timpul, iar medicii mai în vârstă ies la pensie, cu atât o să fie deficit și mai mare. La Potcoava o să vină un medic din februarie. Acum cinci ani erau trei medici, iar acum vor fi doi. Eu am ținut locul domnișoarei doctor Ghinea, dânsa a avut COVID, a făcut ceva complicații și este acasă, se reface. Nu au cum să rezolve problema, pentru că nu sunt medici. Fac 60-70 de consultații pe zi, la cabinetul meu din Icoana și la Potcoava. Toți medicii pleacă în afară, pentru că acolo primesc salarii de 8.000- 10.000 de euro pe lună. După ce termini Rezidențiatul, cum să te duci la țară!? Este grea naveta! Am avut ofertă în Franța de 11.800 de euro, mă cheamă lunar. Nu m-am dus pentru că am familie aici, am altă situație”, a spus medicul Tudor.