Alcoolul la volan, un fenomen. IPJ Olt: Închisoare de la unu la cinci ani pentru șoferii care au o concentrație de peste 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat

Alcoolul la volan este un fenomen. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au derulat, la finalul săptămânii trecute, mai multe controale pe drumurile din județul, fiind depistați mai mulți șoferi în timp ce conduceau sub influența alcoolului.

Polițiștii atrag atenția că șoferii care sunt prinși cu o concentrație mai mare de 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat riscă între unul și cinci ani de pușcărie.

„ATRAGEM ATENȚIA cu privire la pericolul creat de persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice. Consumul de alcool reduce viteza de reacție și precizia mișcărilor! Legislația pedepsește conducerea unui vehicul pe drumurile publice după consumul de băuturi alcoolice. Cei depistați conducând având o concentrație sub 0.40 mg/ Litru alcool pur în aerul expirat vor fi sancționați contravențional, iar ca măsură complementară li se suspendă dreptul de a conduce pe drumurile publice. Totodată, conducerea sub influența alcoolului având o concentrație peste 0.40 mg/ Litru alcool pur în aerul expirat sau sub influența substanțelor psihoactive constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unul la cinci ani”, se arată într-un comunicat al IPJ Olt.

Șoferii prinși băuți sunt de toate vârstele, aceștia circulând atât în orașe, cât și în comune.

Primul exemplu este cel al unui bărbat, de 52 de ani, din Corabia, fiind depistat pe Drumul Comunal 124 în timp ce conducea un autoturism prezentând o concentrație de 1,02 mg/ Litru alcool pur în aerul expirat.

Pe raza comunei Pârșcoveni, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Balș au depistat un bărbat, în vârstă de 54 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism pe strada Ștefan Pîrșcoveanu sub influența alcoolului. În urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat o concentrație de 1,05 mg/Litru alcool pur în aerul expirat.

Pe 27 februarie 2021, în jurul orei 23, polițiștii au depistat pe strada Piteștiului, din comuna Tufeni, un bărbat, în vârstă de 27 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism sub influența alcoolului. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest și a rezultat concentrație de 1,34 mg/Litru alcool pur în aerul expirat.

La aceeași dată, polițiștii Biroului Rutier Slatina au depistat pe strada Prof. Theodor Burcă, din municipiul Slatina, un bărbat, de 42 de ani, din municipiul Slatina, în timp ce conducea un autoturism, având o alcoolemie de 0,99 mg/Litru alcool pur în aerul expirat.

Totodată, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Potcoava au depistat pe strada Dorobanți, din comuna Tufeni, un bărbat, în vârstă de 25 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism sub influența alcoolului. În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o concentrație alcoolică de 1,53 mg/L alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a refuzat deplasarea la o unitate medicală pentru a-i fi prelevate probe biologice.

Polițiștii au fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Pe 28 februarie 2021, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Corabia au depistat pe raza comunei Rusănești, un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate, în timp ce conducea un moped neînmatriculat. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu deține permis de conducere. De asemenea, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest și a rezultat o concentrație de 0,65 mg/Litru alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.