Prefectul de Olt, întâlnire cu reprezentanții HoReCa: La nuntă și restaurant, doar cu certificat COVID. Va fi scanat codul QR, în localurile din județ

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a avut miercuri, 22 septembrie, o întâlnire cu reprezentanții sectorului HoReCa din județ, care au fost sfătuiți să permită accesul la nunți și botezuri doar celor care dețin certificatul COVID, adică cei vaccinați, trecuți prin boală în ultimele trei luni sau care au un test negativ.

„Obiectivul acestei întâlniri a fost acela de a asigura o mai bună punere în aplicare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului specifice acestui sector de activitate. Mă refer la permiterea accesului la evenimente private (nunţi, botezuri) ori la restaurant doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, adică acele persoane care deţin un certificat digital al Uniunii Europene privind COVID-19. La întâlnire au fost prezenți și reprezentanți ai structurilor MAI – Inspectoratul de Poliție Județean Olt și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt, care au un rol în supravegherea respectării măsurilor de efectelor pandemiei de COVID -19”, a declarat prefectul de Olt.

Totodată, reprezentanții restaurantelor vor fi nevoiți să scaneze codul QR.

„Am făcut un apel către organizatorii de evenimente private să respecte reglementările în vigoare pentru a preveni apariția de noi cazuri de COVID-19, inclusiv obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al UE privind COVID -19 prin utilizarea aplicației Check DCC. Consider că doar împreună – medici şi personal medical şi auxiliar, cetăţeni, autorităţi şi instituţii publice şi operatori economici – putem lupta eficient împotriva acestei pandemii”, a mai spus Homorean.

Potrivit unor surse, polițiștii olteni vor începe în curând controalele în localurile din județ, pentru a se vedea dacă este scandat codul QR, la început fiind inițiate verificări de prevenție.

Incidența COVID în județul Olt a crescut alarmant, iar autoritățile se așteaptă ca în câteva zile orașele  județului să sară de trei cazuri la mia de locuitori.

Guvernul a aprobat, în ședința de la finalul săptămânii trecute, o hotărâre prin care instituie obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activități în localitățile unde rata de infectare trece de trei cazuri la mie, dar nu depășește pragul de 6.  Restaurantele, spectacolele și alte activități cu publicul nu vor fi închise, însă vor putea participa doar cei vaccinați, trecuți prin boală în ultimele trei luni sau cei cu un test negativ.