Medic de la Spitalul Slatina: „Am avut și 20 de morți eliberați într-o zi”

Șeful Serviciul de Anatomie Patologică de la Spitalului Județean de Urgență Slatina, medicul Mădălin Ionilă, a precizat că nicio morgă din țară nu a fost pregătită pentru un număr atât de mare de morți. Medicul a precizat că într-o singură zi a fost întocmită documentația chiar și pentru 20 de morți. Mulți olteni nu pot veni să-și ridice morții în ziua în care sunt chemați, pentru că sunt în izolare sau în carantină.  

„A crescut numărul de morți, ca peste tot în țară. Suntem într-o pandemie, care este echivalentă cu o stare de dezastru, de aici poți să tragi concluzia privind capacitatea de la Morgă. Nu cred că a fost vreo Morgă din țară pregătită, un serviciu ATI pregătit pentru așa ceva. Nu mai sunt locuri pe nicăieri în țară. Nu pot să fac o medie pe zi a documentelor emise, sunt trei-patru, șapte-opt sau zece-unsprezece. În septembrie nu a fost așa de aglomerat, acum situația este gravă. Am avut și 20 de morți eliberați într-o zi, 20 documente eliberate într-o zi, aici intrând și cei decedați din cauza COVID, dar și cu altă patologie. Noi îi sunăm pe aparținători și unii ne spun că nu pot veni că sunt toți în izolare. Situația este dramatică, așa este peste tot în țară”, a spus doctorul Mădălin Ionilă.

Angajații de la morga spitalului din Slatina scot, rând pe rând, morții în sac și îi pun în sicriu, direct în mașină. Pentru a nu se crea aglomerație la morgă, a fost stabilit un program pentru ridicarea persoanelor decedate de Covid și a celor non-Covid.

Managerul Spitalului Slatina, Angela Nicolae, a precizat că nu au fost înregistrate blocaje până acum. Mai mult de atât, morții pot fi eliberați și sâmbăta și duminica, tocmai pentru ca Morga să nu se aglomereze.

„Nu am avut așa mulți decedați în ultimul timp, unul-doi, trei pe zi. De exemplu, astăzi am avut un decedat non COVID și trei COVID. După week-end se aglomerează Morga, sâmbătă și duminica poate nu vin aparținătorii să-i ridice și se mai aglomerează. Ne-am organizat și eliberăm și sâmbăta și duminica, la nevoie, dar dacă nu vin aparținătorii să-i ridice, se mai aglomerează. Nu am avut până acum blocaje”, a spus Angela Nicolae.